Miniştrii europeni de Externe discută luni despre situaţia din Siria, la o zi după îndemnul preşedintelui american Donald Trump de a-şi repatria cetăţenii reţinuţi în această ţară după ce au intrat în gruparea Statul Islamic (SI), în contextul în care ”califatul” Statului Islamic (SI) ar urma să-şi dea ultima suflare în reduta de la Baghouz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ei sunt francezi, germani, irlandezi, italieni, britanici sau canadieni. În ultimii ani, sute de străini au fost arestaţi de alianţa arabo-kurdă a Forţelor Democratice Siriene (FDS), de-a lungul bătăliilor purtate contra SI în Siria.

În prezent, aceste lupte se apropie de sfârşit, iar în estul ţării jihadiştii sunt încercuiţi într-un ”buzunar” cu o suprafaţă de mai puţin de o jumătate de kilometru pătrat, în satul Baghouz.

Însă ofensiva ”finală” a FDS în această regiune de frontieră cu Irakul se poticneşte, în pofida susţinerii coaliţiei internaţionale antijihadiste consduse de Washington.

În apropiere de Baghouz, o echipă AFP a auzit tiruri, de mortieră, trase potrivit FDS de către forţele coaliţiei. Lovituri de foc bubuie, în timp ce huruit de avioane se aude pe cer.

Cocoţat pe acoperişul unei case în apropierea frontului, combatantul Sheldar Hassakeh declară pentru AFP că frecvenţa radio folosită de talkie-walkie-urile jihadiştilor a ”tăcut”.

”Zona lor de control este cu adevărat redusă şi nu mai aşa de multe talkie-walkie-uri. Nu mai vorbesc atâta”, adaugă el.

Acest combatant din cadrul FDS, de statură solidă, povesteşte că jihadiştii vorbeau codat. ”Pentru a cere muniţie, ei spuneau aveţi cinci lăzide tomate?”.

ÎNTOARCERE ÎN EUROPA?

Jihadiştii se află în derută, însă spionosul dosar al străinilor din SI reţinuţi de forţele kurde nu a fost încătranşat. Bărbaţii sunt în închisoare, femeile şi copiii în tabere pentru persoane deplasate.

Preşedintele Trump s-a lansat, pe Twitter, într-o diatribă împotriva puterilor europene care tergiversează.

”Statele Unite cer Marii Britanii, Franţei şi Germaniei şi altor aliaţi europeni să reprimească peste 800 de combatanţi SI pe care noi i-am capturat în Siria, pentru a-i prezenta în faţa justiţiei”, a subliniat el, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

”Nu există alternativă, pentru că vom fi obligaţi să-i eliberăm. Statele Unite nu vor ca aceşti combatanţi SI să se răspândească în Europa”, a avertizat el.

Administraţia semiautonomă kurdă, care gestionează teritorii în nordul Siriei aflate în război, refuză să judece străini şi vrea să-i trimită către ţările lor de origine. Însă puterile occidentale se arată reticente, în faţa ostilităţii unei părţi a opiniilor lor publice.

Luni, la Bruxelles, miniştri de externe din statele membre UE discută între altele ”despre situaţia din Siria, mai ales despre ultimele evoluţii de pe teren”, se arată în ordinea de zi a reuniunii.

”JUDICIARIZAŢI ŞI ÎNCARCERAŢI”

Parisul, Bruxellesul şi Berlinul au reacţionat încă de duminică faţă de declaraţiile preşedintelui american.

”Kurzii sunt cei care-i deţin (pe jihadiştii francezi) şi avem deplină încredere în capacitatea lor de a-i menţine” în detenţie, a replicat la BFMTV secretarul de stat de la Ministerul Internelor Laurent Nuñez.

”Orice-ar fi, dacă aceşti indivizi revin pe teritoriul naţional, ei vor fi cu toţii judiciarizaţi şi încarceraţi”, a adăugat el.

În urma reticenţei sale iniţiale, Parisul pare să ia în calcul o întoarcere a acestor cetăţeni. O sursă apropiată dosarului în Franţa a evocat cazul a 150 de francezi - între care 90 minori.

În Belgia, ministrul Justiţiei Koen Geens a reclamat o ”soluţie europeană”, îndemnând ”să ne gândim liniştiţi şi să ne uităm ce comportă cele mai reduse riscuri în domeniul securităţii”.

”Noi avem în prezent în nordul Siriei mai ales mame şi copii, dar şi câţiva combatanţi care sunt cunoscuţi”, a precizat el la postul public flamand VRT.

În Germania, surse de la Ministerul de Externe au declarat că Berlinul examinează ”opţiuni pentru a le permite cetăţenilor germani să părăsească Siria, mai ales cazurile umanitare”.

VICTORIE IMINENTĂ

Subiectul este cu atât mai sensibil, cu cât Trump s-a angajat să retragă cei aproximativ 2.000 de militari americani desfăşuraţi în Siria. Această dezangajre şi ameninţarea unei ofensive turce contra forţelor kurde alimentează temeri cu privire la un haos în domeniul securităţii de care ar beneficia SI.

În urma unei ascensiuni fulgerătoare în 2014 şi a cuceririi unor regiuniîn Siria şi Irak, SI a proclamat un ”califat” într-un teritoriu vast, cam cât Marea Britanie.

Jihadiştii şi-au stabilit în acest teritoriu propria administraţie, executându-i şi torturându-i pe cei care nu le respectau legea şi urzind atentate sângeroase, inclusiv în străinătate.

De-acum, la Baghouz, combatanţii SI sunt retraşi în tuneluri în mijlocul unui adevărat ocean de mine şi-i împiedică pe civili să iasă.

”Sunt două zile de când n-a ieşit nimeni”, a declarat pentru AFP un combatant FDS.

De la începutul lui septembrie, aproape 40.000 de persoane au fugit din acest scetor, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR). Între ei se află în principal familii ale unor jihadiştii, potrivit aceleiaşi surse.

Bătălia împotriva SI reprezintă în prezent principalul front al Războiului din Siria, care s-a soldat cu aproximativ 360.000 de morţi şi milioane de depalsaţi şi refugiaţi din 2011.

Însă jihadişti sunt dispersaţi, de asemenea, în vastul deşert (badiya) central şi revendică atacuri uneori sângeroase comise de ”celule adormite” în regiuni aflate sub controlul FDS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.