Paul Manafort, fostul şef de campanie al preşedintelui american Donald Trump, ar trebui condamnat la până la 24 de ani de închisoare, a declarat procurorul special Robert Mueller vineri, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Echipa lui Mueller a afirmat la tribunal că Manafort ar trebui să fie condamnat la între 235 şi 292 de luni (19 ani şi jumătate şi 24 de ani şi jumătate) pentru infracţiuni financiare "serioase, de lungă durată".
 
Manafort, în vârstă de 69 de ani, ar putea fi vizat şi de sancţiuni financiare în valoare de 50 de milioane de dolari, conform echipei de procurori ai lui Mueller. Pedeapsa lui va fi decisă de judecătorul federal TS Ellis.
 
"Manafort s-a comportat timp de peste 10 ani ca şi cum ar fi deasupra legii şi a privat guvernul federal şi diferite instituţii financiare de milioane de dolari. Pedeapsa ar trebui să reflecte seriozitatea acestor infracţiuni şi are ca scop să îl prevină pe Manafort şi pe alţii din a se implica în astfel de activităţi”.
 
Un juriu l-a găsit pe Manafort vinovat, în august, de opt capete de acuzare, printre care fraudă fiscală şi fraudă bancară. 
 
Manafort a ascuns peste 16 milioane de dolari în venituri de la autorităţile americane, evitând astfel să plătească şase milioane de dolari. De asemenea, el a ascuns zeci de milioane de dolari în conturi bancare străine şi a obţinut împrumuturi de 25 de milioane de dolari de la bănci prin fraudă.
 
Manafort "are fonduri ample” prin care ar fi putut să îşi plătească taxele, consideră procurorii, însă el "a ales să nu respecte legile care i-ar fi redus averea”.
 
Echipa lui Mueller consideră că Manafort a comise fraude pentru a menţine un stil de viaţă de "cheltuieli extravagante”, după munca pe care a prestat-o pentru politicieni pro-Rusia din Ucraina.
 
De asemenea, săptămâna trecută o judecătoare federală l-a găsit vinovat pe Manafort că a minţit cu privire la interacţiunile sale cu un agent al serviciilor secrete ruse chiar şi după ce a ajuns la un acord cu procurorul special Robert Mueller.
 
Manafort şi-a încălcat astfel acordul cu Robert Mueller prin oferirea de declaraţii false către echipa procurorului special, FBI şi un juriu privind legăturile sale cu agentul Konstantin Kilimnik.
 
Manafort, în vârstă de 69 de ani, a fost acuzat de Mueller că a minţit cu privire la faptul că ar fi distribuit datele electorale din 2016 cu Kilimnik, cel care a fost coleg cu Manafort în campanii pentru politicieni pro-Kremlin în Europa.
De asemenea, Manafort ar fi minţit investigatorii cu privire la planurile pe care el şi Kilimnik le aveau pentru a dezvolta o înţelegere cu privire la acţiunile agresive ale Rusiei în Ucraina.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.