Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că un anunţ despre ”califatul” Statului Islamic (SI) urmează să fie făcut în 24 de ore, în contextul în care jihadiştii din cadrul grupării extremiste sunnite continuă să-şi apere ultima redută în Siria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem multe anunţuri formidabile în legătură cu Siria şi cu succesul nostru în eradicarea califatului, iar acestea vor fi anunţate în 24 de ore”, a declarat Trump în faţa Casei Albe.

Preşedintele american a anunţat deja că un anunţ oficial - dar mai ales simbolic - al sfârşitului acestui ”califat” autoproclamat urma să fie făcut în curând.

Acest anunţ al sfârşitului ”califatului” - adică pierderea de către SI a tuturor teritoriilor asupra cărora deţinea controlul în Siria şi în Irak - ar urma să fie făcut înaintea retragerii trupelor americane din Siria, decretată de Trump în decembrie.

Aproximativ 2.000 de militari americani sunt staţionaţi în prezenţi în Siria.

Forţele Democratice Siriene (FDS), o alianţă arabo-kurdă susţinută de Washington, luptă în prezent în estul Siriei pentru a recuceri ultimul ”buzunar” jihadist din mâinile SI.

Donald Trump a lăudat din nou, vineri, acţiunea Guvernului său şi armatei americane în Siria.

El a spus că a împiedicat în această ţară ”masacrul a poate trei milioane de persoane”.

Hotărârea americană de a se retrage din Siria plasează aliaţii occidentali ai Washingtonului într-o poziţie delicată. Ei consideră că un sfârşit al ”califatului” din punct de vedere terirorial nu înseamnă sfârşitul ameninţării reprezentate de gruparea SI.

Europenii se confruntă de asemenea cu perspectiva întoarcerii în ţară a juhadiştilor plecaţi să lupte în Siria, în cadrul SI, şi care sunt deţinuţi în prezent de către FDS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.