Fostul director interimar al FBI Andrew McCabe dezvăluie într-un fragment dintr-un interviu difuzat de CBS News joi, că destituirea predecesorului său de către Donald Trump a alimentat îngrijorări cu privire la ancheta rusă şi a antrenat discuţii cu privire la posibilitatea îndepărtării preşedintelui de la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Andrew McCabe a preluat conducerea FBI după destuirea, la 9 mai 2017, a fostului său şef, James Comey.

”A doua zi, m-am întâlnit cu echipa care ancheta dosarul rus”, a declarat el pentru postul CBS, referindu-se la ancheta cu privire la o posibilă complicitate între Moscova şi membri ai echipei de campanie a lui Trump în 2016.

”Eram atât de îngrijorat, voiam să ancorez ancheta pe o bază solidă, de neşters, pentru ca să nu poată fi închisă, dacă eram mutat sau dat afară”, a adăugat McCabe, care a fost destituit din FBI în martie 2018.

Potrivit jurnalistului Scott Pelley, care l-a intervievat, Andew McCabe a confirmat, de asemenea, că membri ai conducerii Departamentului Justiţiei şi FBI au evocat posibilitatea de a folosi al 25-lea Amendament al Constituţiei pentru a-l îndepărta de la putere pe Donald Trump.

Potrivit acestui amendament, Cabinetul poate declara că preşedintele este ”inapt” să-şi îndeplinească funcţia, ceea ce antrenează înlocuirea sa cu vicepreşedintele. În cazul în care şeful Executivului contestă că se află în această incapacitate, se pronunţă Congresul.

Mai multe publicaţii dau asigurări că discuţii au avut loc la Departamentul Justiţiei pe această temă în primăvara lui 2017, însă ele nu au fost conformate niciodată.

Potrivit lui Scott Pelley, Andrew McCabe a declarat, în interviul lor - care urmează să fie difuzat integral duminică -, că ei au ”numărat capetele” membrilor Guvernului susceptibile să susţină o asemenea acţiune.

În cursul acestor reuniuni, s-ar fi avut în vedere ca numărul doi de la Departamentul Justiţiei Rod Rosenstein să fie echipat pentru a înregistra conversaţiile preşedintelui.

”Subiectul a venit pe masă mai mult de o dată şi a fost avut în vedere foarte serios, până într-acolo încât (McCabe) a prezentat problema juriştilor de la FBI”, a dat asigurări Scott Pelley.

Preşedintele Donald Trump a respins aceste declaraţii într-un mesaj postat pe Twitter joi.

”Şeful interimar al FBI dezonorat Andrew McCabe pretinde că este un «mic înger sărac», deşi a jucat un mare rol (...) în farsa rusă”, a scris locatarul Casei Albe, fără să intre în detalii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.