Secretarul interimar american al Apărării Patrick Shanahan a reafirmat joi angajamentul fără rezervă al Statelor Unite în cadrul NATO, căutând să-i asigure pe aliaţii Washingtonului, îngrijoraţi de anumite declaraţii în acest sens ale preşedintelui Donald Trump, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite sunt angajate în NATO, obligaţiile noastre în baza Articolului 5 (al Tratatului cu privire la apărarea colectivă în caz de agresiune) rămân total neschimbate”, a declarat Patrick Shanahan la Bruxelles, într-o conferinţă de presă, la finalul primei conferinţei a Alianţei Nord-Atlantice la care a participat.

În scrisoarea sa de demisie, în decembrie, Jim Mattis, predecesorul lui Shanahan, îi reporşa în mod implicit lui Trump o lipsă de respect faţă de ţările aliate ale Statelor Unite.

Donald Trump şi-a acuzat anul trecut aliaţii în NATO că trăiesc pe spatele Statelor Unite în domeniul apărării.

În 2017, doar Statele Unite (3,6%), Regatul Unit, Estonia, Grecia şi Polonia au atins nivelul de 2% din produsul intern brut (PIB) în privinţa efortului în domeniului apărării.

Guvernul german a dat asigurări că intenţionează să continue să crească nivelul cheltuielilor sale militare pentru a atinge 1,5% din PIB până în 2024, în pofida unor dificultăţi bugetare care ar putea să pună în discuţie această promisiune.

Cu privire la acest subiect, Patrick Shanahan a a preciat că 1,5% din PIB nu este un nivel suficient.

”Trebuie să fie mai mult, ameninţarea justifică acest lucru”, a insistat el.

”Ceea ce a spus preşedintele Trump este că trebuie să facem mai mult cu toţii, colectiv, şi nu cred că există divergenţe în această privinţă”, a continuat secretarul interimar american al Apărării.

”Până acum nu eram conţient de amploarea noilor ameninţări (...). Ţinând cont de ceea ce ştiu acum, trebuie să cheltuim mai mult”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.