Rusia a transmis Turciei joi că nu are niciun drept să creeze „o zonă de siguranţă” în Siria fără aprobarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele rus Vladimir Putin, un aliat apropiat al lui Assad, găzduieşte un summit de trei zile privind situaţia din Siria în oraşul rus Soci. La summit mai participă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele iranian Hassan Rouhani.

Toate cele trei ţări au forţe militare în Siria care şi-au coordonat eforturile, în ciuda unor priorităţi şi interese diferite.

Turcia doreşte să creeze ceea ce numeşte ca fiind o zonă de siguranţă în nord-estul Siriei, anumite părţi fiind controlate acum de forţele americane care se vor retrage. De asemenea, Ankara doreşte ca zona din apropierea graniţei cu Turcia să fie eliberată de forţele kurde, susţinute de americani.

Însă o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, vorbind înaintea summit-ului, a declarat că Ankara trebuie să obţină aprobarea lui Assad pentru a crea o zonă de siguranţă în Siria.

„Damascul trebuie să decidă dacă va permite prezenţa unui contingent militar care acţionează la ordinele unei alte ţări pe teritoriul său”, a afirmat Maria Zakharova. „Aceasta este poziţia noastră”, a adăugat ea.

Declaraţiile nu vor fi pe placul lui Erdogan cel mai probabil, el cerându-i lui Assad să se retragă din funcţia de preşedinte după mai mulţi ani de război civil în Siria care au devastat ţara.

De asemenea, Kremlinul a sugerat joi că nu va mai avea multă răbdare cu Turcia în privinţa unui acord pentru a implementa o zonă demilitarizată în regiunea Idlib. Acordul a fost semnat în septembrie, însă Moscova susţine că militanţii islamişti care aparţineau grupării Nusra Front se află acum în control acolo şi doreşte ca ei să fie îndepărtaţi.

Turcia este îngrijorată însă de potenţialul val de imigranţi care ar putea fi cauzat de o intervenţie militară în Idlib.

„Implementarea deciziei privind Idlibul este una dintre componentele din politica noastră de a stabiliza Siria pentru a crea condiţiile necesare unui acord politic”, a afirmat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, el adăugând că Putin va discuta despre acest subiect cu Erdogan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.