Vicepreşedintele american Mike Pence şi premierul israelian Benjamin Netanyahu vor să exercite presiuni asupra Iranului, într-o conferinţă care reuneşte miercuri şi joi 60 de ţări la Varşovia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă, această conferinţă de două zile va etala, de asemenea, disensiunile între Washington şi principalii săi aliaţi europeni pe tema îndemnurilor preşedintelui american Donald Trump de a strangula economia iraniană.

Puterile europene au trimis la Varşovia doar reprezentanţi de rang inferior - cu excepţia şefului diplomaţiei britanice Jeremy Hunt, care vrea să discute despre criza umanitară din Yemen.

Conferinţa voia să vizeze iniţial ”influenţa destabilizatoare” a Iranului în Orientul Mijlociu. Însă iniţiativa americană nu a dezlănţuit entuziasmul şi a determinat Washingtonul şi Varşovia să lărgească agenda la stabilitatea în Orientul Mijlociu. Netanyahu consideră, cu toate acestea, că Iranul este principalul subiect.

Pence şi secretarul de Stat american Mike Pompeo, alături de Guvernul polonez, urmează să primească participanţii la o cină, la castelul regal al Varşoviei.

Programul conferinţei rămâne în mare parte vag, însă esenţialul este aşteptat joi,prin intervenţiile prevăzute ale lui Pence, Pompeo şi Netanyahu, dar şi în cadrul unor grupuri de lucru.

RACHETE ISRAELIENE

”Aceasta este o coaliţie internaţională construită pentru a asigura importanta misiune de a reduce riscurile provenind din Orientul Mijlociu de mult timp”, a declarat Pompeo marţi seara, la sosirea sa în Polonia.

Netanyahu urmează să-şi afişeze hotărârea împotriva Iranului, inamicul jurat al Israelului.

Premierul israelian a lăudat marţi, cu o zi înainte de deschiderea lucrărilor conferinţei, raza de acţiune a rachetelor ţării sale, într-un nou avertisment adresat Teheranului.

Însă, în afară de Israel, ţările arabe rivale ale Iranului şi administraţia Trump, aproape toate celelalte ţări susţin în continuare acordul în dosarul nuclear iranian încheiat în 2015 la Viena, care prevede ridicarea sancţiunilor impuse Iranului în schimbul blocării programului său nuclear.

Inclusiv Polonia - cu Guvernul său conservator, atent să facă pe plac Washingtonului - susţine în mod deschis acest acord, ale cărui prevederi Iranul le respectă, potrivit ONU.

”Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite percep aceleaşi ameninţări în orientul Mijlociu, diferim uneori în privinţa modului de a soluţiona aceste crize”, a declarat marţi şeful diplomaţiei poloneze Jacek Czaputowicz într-o conferinţă de presă comună cu Pompeo.

Polonia - pe al cărui însărcinat cu afaceri Teheranul l-a convocat pentru a-i transmite nemulţumirea sa - a subliniat că aceste ţări nu sunt unicul subiect al conferinţei.

”UE nu are suficientă greutate politică pentru a influenţa în mod real situaţia în Orientul Mijlociu”, a mai apreciat Czaputowicz, adăugând că toate ”ţările democratice” ar trebui să se unească pentru a rezolva probleme aflate în suspans de mult timp în această regiune.

Ned Price, un fost consilier al lui Barack Obama şi fostul purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC), consideră că această Conferinţă de la Varşovia va servi doar la a demonstra izolarea administraţiei Trump, în contextul în care aliaţii europeni nu vor cu adevărat să participe la ”o adunare anti-Iran”.

REUNIJNE PE TEMA SITUAŢIEI DIN YEMEN

Britanicul Jeremy Hunt, singurul reprezentant al diplomaţiei europene care vine la Viena, urmează să participe, miercuri seara, la o întâlnire în patru - cu Pompeo, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU), care intervin militar în Yemen, cu o susţinere americană, împotriva rebelilor huthi susţinuţi de Iran.

Rusia, care refuză să participe la această conferinţă, organizează, la rândul său, o întâlnire pe tema situaţiei din Siria, de unde Trump preconizează să-i retragă pe militarii americani, joi, la Soci.

Vladimir Putin se întâlneşte aici cu omologii săi iranian Hassan Rohani şi turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia, care este stat membru NATO, a anunţat că nu va trimite membri ai ambasadei sale la Conferinţa de la Varşovia.

Organizaţia opozanţilor iranienei - Mujahedinii Poporului - va fi însă prezentă în forţă. Ea întreţine relaţii cu conservatorii americani, între care fostul primar al New Yorkului Rudy Giuliani, care se va exprima în cadrul unei reuniuni a unui grup la Varşovia.

Retrasă în 2008 de justiţia europeană de pe lista europeană a organizaţiilor teroriste, un demers urmat de Statele Unite în 2012, organizaţia a fost înfiinţată în 1965 cu obiectivul de a răsturna regimul şahului, iar apoi regimul islamic.

Mijahedinii Poporului s-au instalat în Irak, în timpul Războiului între Iran şi Irak (1980-1988), cu susţinerea regimului lui Saddam Hussein, cu scopul de a efectua acţiuni armate contra Iranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.