Warren Buffett este actualmente unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, magnat, investitor şi filantrop. De-a lungul vremii a înregistrat succese răsunătoare în activitatea sa investiţională şi este unul dintre cei mai de succes, dacă nu cel mai de succes investitor de pe piaţa de capital. Supranumit Oracolul din Omaha sau legendarul investitor, Warren Buffett are astăzi o avere estimată la 85 mld dolari şi este preşedinte, CEO şi acţionar majoritar al holdingului Berkshire Hathaway.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe lângă o carieră prodigioasă ca investitor în pieţe financiare, Warren Buffett este şi un mare filantrop, este cunoscut pentru cea mai mare donaţie din istorie, 35 miliarde dolari.

Născut pe 30 august 1930, în Omaha Nebraska, U.S, este fiul unui congresman American care a cumpărat prima acţiune la vârsta de 11 ani şi a plătit taxe de la vârsta de 13 ani. Nu a fost admis ca student la Universitatea Harvard, dar a absolvit Columbia Business School.

Investiţii la bursă + Berkshire Hathaway = O avere exorbitantă

Renumele şi averea colosală şi le-a câştigat prin intermediul investiţiilor la bursă şi prin construirea uneia din cele mai profitabile companii din lume, concernul Berkshire Hathaway. Buffett conduce celebra corporaţie Berkshire Hathaway din 1970, aceasta deţinând mai mult de 60 de companii printre care asigurătorul Geico, producătorul de baterii Duracell şi lanţul de restaurante Dairy Queen.

În 1962, Buffett a început achiziţionarea acţiunilor şi în 1965 a preluat controlul asupra Berkshire Hathaway, care iniţial a fost o întreprindere textilă falimentară. Primele acţiuni le-a cumpărat cu 7,6 $ per acţiune, iar la sfârşitul anului  1979 o acţiune Berkshire Hathaway valora 1.310 $, în 1990 7.175 $, iar în 2014 o acţiune depăşea pragul de 200.000 $.

Warren Buffett a cumpărat de-a lungul timpului pachete importante de acţiuni în mari companii americane: American Express, Coca-Cola, Procter & Gamble, Washington Post, Kraft Foods, Gillette, Nike sau Johnson & Johnson. Deţine afaceri în numeroase domenii: de la asigurări, la producţia de mobilă sau de energie, vopsea sau restaurante. Buffett profitând de slabiciunile pieţelor de capital a făcut o avere de miliarde de dolari şi a convertit în milionari mii de investitori normali.

Warren Buffett este cunoscut pentru stilul sau de viaţă frugal, abilitatea de a fi o persoană populară în pofida averii sale, dar mai ales pentru capacitatea de a merge la esenţă şi a exprima concepte economice şi scheme de investiţii complexe în idei simple. 

Scrisoarea sa anuală adresată acţionarilor Berkshire Hathaway este adesea mai mult decât un raport în care Buffett explică investiţiile Berkshire din anul precedent, atât cele câştigătoare cât şi cele neprofitabile, este o lecţie de investiţii pentru investitorii mai puţin versaţi.

Warren Buffet este de părere că pentru a fi un investitor de succes nu este neapărat nevoie să cunoaşteţi teorii avansate ale investiţiilor: "Pentru a investi cu succes, nu este obligatoriu să înţelegeţi teoria portofoliilor moderne, eficienţa pieţelor, cotaţiile opţiunilor sau pieţele emergente. Este de altfel posibil să fie mai bine să nu cunoaşteţi toate acestea. Ideea va fi desigur contestata de majoritatea şcolilor de afaceri a căror curiculă este înţesată cu astfel de subiecte. Considerăm că investitorii trebuie să cunoască temeinic doua cursuri: cum se evaluează corect o afacere şi cum interpretăm preţurile pieţei.”

Ideea de bază a investiţiei este de a analiza acţiunile şi companiile, de a utiliza fluctuaţiile pieţei în avantajul dvs. şi de a identifica o marjă de siguranţă. Asta ne-a învăţat Ben Graham. Aceştia vor fi stâlpii de temelie ai investiţiilor pentru cel puţin o sută de ani de acum încolo.”

Dacă nu găsiţi o modalitate de a face bani când dormiţi, o să munciţi până muriţi” – Warren Buffet

Aceasta din urmă este o afirmaţie care ascunde un mare adevăr şi fiecare dintre noi ar trebui să fie preocupat de acest fapt. Indiferent ca preferăm investiţiile la bursă sau alte tipuri de investiţii veniturile pasive ar trebui să fie o preocupare pentru contemporaneitate.

Filosofia investiţională marca Warren Buffett

Warren Buffett este un investitor pe piaţa de capital total atipic. El este mai puţin interesat de fluctuaţiile cererii şi ofertei de pe piaţă şi nu are drept scop imediat achiziţionarea de acţiuni care să se aprecieze brusc. Strategia lui Buffett caută câştiguri pe termen lung şi încearcă să preia şi să controleze companii sustenabile în timp.

Filosofia investiţională practicată de mai bine de o jumătate de secol de Buffett cu rezultate excepţionale este identificarea de acţiuni subevaluate ale unor companii cu potenţial de creştere pe termen lung. Ideea de bază este găsirea de afaceri care pot genera profituri pe termen lung, cu un management onest şi capabil şi care să dispună de un avantaj competitiv pe termen lung.

De preferat, cu acţiuni tranzacţionate la un preţ sub valoarea intrinsecă şi eventual cu marjă de siguranţă.

10 Reguli de investiţii ale lui Buffett

  • Reinvestiţi-vă profiturile
  • Îndrăzniţi să fiţi un investitor diferit
  • Luaţi decizii informate la timp
  • Analizaţi cu atenţie o afacere înainte să vă implicaţi
  • Acordaţi atenţie cheltuielilor mărunte
  • Limitaţi-vă împrumuturile în special cele via carduri de credit
  • Fiţi perseverenţi
  • Învăţaţi să vă asumaţi pierderile
  • Măsuraţi riscurile
  • Definiţi ce înseamnă succesul pentru dumneavoastră
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.