NATO pregăteşte ”măsuri disuasive” cu scopul de a consolida apărarea teritoriului blocului militar occidental în faţa ameninţării unor noi rachete ruse cu capacitate nucleară, a anunţat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din statele membre, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Toţi aliaţii sunt îngrijoraţi de dispariţia tratatului cu privire la armamentul nuclear cu rază de acţiune intermdiară (INF) încheiat în 1987 de Moscova şi Washington şi care a devenit cheia de boltă a securităţii Europei”, a recunoscut Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă.

Acest subiect se află în centrul unei reuniuni a miniştrilor Apărării statelor mebre NATO, miercuri şi joi, la Bruxelles, iar apoi al Conferinţei Securităţii de la Munchen, vineri şi sâmbătă, a spus secretarul general.

”Marele absent” al reuniunii NATO va fi Jim Mattis, fostul şef al Pentagonului, dat afară de Donald Trump, au deplâns reprezentanţi ai unor state membre europene.

"Mattis era un aliat al NATO. Îl com asculta cu mută atenţie pe Patrick Shanahan, fără să ştim dacă el are vocaţia de a deveni noul secretar al Apărării şi nici dacă politica lui Mattis va fi continuată sau nu”, a declarat unul dintre ei.

Hotărârea Statelor Unite şi a Rusiei de părăsi Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) îi îngrijorează pe europeni, întrucât ”ei sunt primii expuşi”, afirma în decembrie şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian la o reuniune NATO.

”Retragerea Statelor Unite va avea loc în 60 de zile, în august, iar noi îndemnăm Rusia să profite de acest termen pentru a salva tratatul”, a pledat Jens Stoltenberg.

Acordul, încheiat în 1987 de către preşedinţii american Ronald Reagan şi sovietiv Mihai Gorbaciov, a eliminat din Europa o întreagă clasă de rachete terestre de croazieră şi balistice - americane şi sovietice - cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

SUA şi NATO acuză Moscova că a încălcat Tratatul INF prin desfăşurarea noii sale rachete de croazieră, Novator 9M729.

Tratatul INF este considerat precursorul tuturor celorlalte tratate în domeniul controlului armamentului în Europa, inclusiv a Tratatului New START, a cărui prelungire urmează să fie discutată în 2021.

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că Tratatul INF slăbeşte Rusia în faţa dezvoltării unor rachete de către China şi a sistemului american antirachetă poziţionat în România şi Polonia.

Însă ”faptul că alte ţări ca China, India, Pakistanul şi Iranul fabrică şi desfăşoară rachete balistice cu rază (de acţiune) intermediară nu face acceptabilă încălcarea Tratatului INF”, subliniază Jens Stoltenberg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.