Arabia Saudită şi-a refirmat marţi susţinerea faţă de ”un stat (palestinian) independent cu capitala în Ierusalimul de Est”, o veche revendicare a palestinienilor, în contextul în care Statele Unite se gândesc să relanseze procesul de pace israeliano-palestinian în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o întâlnire, la Riad, cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, regele Salman a reiterat ”susţinerea permanentă a regatului (saudit) faţă de Palestina şi drepturile poporului său la un stat independent cu capitala în Ierusalimul de Est”, potrivit agenţiei oficiale SPA.

Abbas a efectuat, începând de luni, o vizită oficială de două zile în Arabia Saudită.

Această declaraţie a Riadului are loc în momentul în care Statele Unite organizează miercuri şi joi, în Polonia, o conferinţă în vederea ”promovării unui viitor de pace şi de securitate în Orientul Mijlociu”.

Viziunea americană favorizează o presiune maximă asupra Iranului şi o susţinere fermă a Israelului.

La Varşovia, Statele Unite urmează să evoce propuneri de pace între israelieni şi palestinieni, un ”acord al secolului” susţin ele, pregătit de Jared Kushner.

Consilierul şi ginerele preşedintelui Donald Trump urmează să se exprime joi, în cadrul conferinţei.

Soţul Ivankăi Trump - a cărui familie este apropiată premierului israelian Benjamin Netanyahu - ar urma să-şi dezvăluie întregul proiect abia după alegerile legislative din Israel, prevăzute la 9 aprilie.

Potrivit presei de la Golful Persic, Kushner urmează să efectueze o vizită  în regiune, la sfârşitul lui februarie, într-o etapă ”de probă” în Arabia Saudită - un nume greu în lumea arabă.

Kushner întreţine relaţii strânse cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit MBS, fiul suveranului saudit.

Autoritatea Palestiniană (AP), înfuriată de recunoaşterea de către administraţia Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului la sfârşitul lui 2017, a catalogat conferinţa de la Varşovia drept o ”conspiraţie americană”.

Ea refuză să discute cu Washingtonul atât timp cât Statele Unite nu adoptă o poziţie mai echilibrată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.