Şeful Pentagonului Patrick Shanahan a încercat marţi să le dea liderilor de la Bagdad asigurări cu privire la viitorul militarilor americani în Irak - după retragerea din Siria şi după ce Donald Trump a anunţat că vrea ”să supravegheze Iranul” din Irak, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În contextul în care Bagdadul a proclamat victoria împotriva jihadiştilor în urmă cu un an, iar asaltul ”final” este în curs în Siria, îndemurile la plecarea americanilor din Irak sunt tot mai insistente.

Multe voci, mai ales in tabăra pro-Iran, cealaltă mare putere care acţionează în Irak alături de Statele Unite, reclamă plecarea definitivă a militarilor americani.

În faţa lor - după ce Trump a provocat furia Bagdadului spunând că se va folosi de Irak pentru a ”supraveghea Iranul” - diplomaţi, militari şi de-acum reprezentanţi ai Guvernului încearcă să stingă acest ”incendiu”.

”LA INVITAŢIA” IRAKULUI

Sosit marţi dimineaţa din Afganistan, secretarul interimar al Apărării - care se află în primul său turneu în străinătate de când a preluat funcţia, la începutul lui ianuarie - vine, astfel, la rândul său să dea asigurări Guvernului irakian.

El a fost primit de premierul Adel Abdel Mahdi, dar şi de gradaţi de rang înalt, pentru ”a auzi direct de la ei ceea ce-i îngrijorează”, a spus el.

”Noi suntem în Irak la invitaţia Guvernului”, a adăugat el imediat, afirmând că interesul Washingtonului este ”să construiască o capacitate de securitate irakiană”.

Un reprezentant de rang înalt din cadrul Pentagonului a insistat, sub protecţia anonimatului, asupra faptului că ”activitatea militară principală” a Statelor Unite în Irak este ”misiunea contra Statului Islamic (SI)”. Irakul, a continuat el, ”trebuie să ştie că noi suntem angajaţi acolo şi că o continuare a prezenţei noastre alături de forţe de securitate este crucială pentru ca ele să continue să menţină securitatea”.

Însă anunţul lui Trump a provocat iritare în rândul aliaţilor tradiţionali ai Washingtonului, marele inamic al Teheranului, iar ironia face că a relansat o campanie antiamericană care întâmpina, până acum, dificultări în a avansa cu adevărat.

Un proiect de lege a fost depus în Parlament cu scopul de a impune un calendar al plecării americanilor.

Un fapt rar - ea ar putea să fie susţinută în unanimitate de către principalele două forţe în Parlament, şi anume lista condusă de liderul şiit Moqtada Sadr, care se vrea campionul independenţei Irakului, şi blocul proiranian al foştilor combatanţi împotriva SI.

Ei au reclamat luni, într-o conferinţă de presă, ”un nou acord” în vederea încadrării prezenţei trupelor străine în Irak, iar în primul rând a trupelor americane.

Statele Unite au invadat Irakul în 2003 şi l-au răsturnat pe Saddam Hussein de la putere. Din toiul insurecţiei care a urmat, Washingtonul a avut până la 170.000 de militari în Irak.

Plecate definitiv în 2011, trupele americane au revenit în 2014 în Irak, de această dată în cadrul unei coaliţii împotriva grupării Statul Islamic.

”COORDONARE”

În urma unei ascensiuni fuilgerătoare în 2014, şi a proclamării unui ”califat” de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak, teritoriile aflate sub controlul SI practic au dispărut în urma unor multiple ofensive în ambele ţări.

În prezent, SI mai deţine controlul a mai puţin de 1% din fostul ”califat”, iar ”anunţul oficial al faptului că am recucerit 100% califatul” ar putea să fie făcut săptămâna aceasta, potrivit lui Trump.

Shanahan urma să fie primit de asemenea de conducători militari amercani în regiune, inclusiv de către generalul Paul LaCamera, comandantul forţelor coaliţiei anti-SI, pentru a discuta despre modalităţile retragerii americane din Siria.

Refuzând să menţioneze vreun calendar, el a subliniat că, ”de fiecare dată când există operaţiuni militare importante şi ne retragem, ele trebuie să fie susţinute de operaţiuni de securitate”.

Întrebat despre soarta kurzilor din Siria, care poartă în prezent o ofensivă contra SI, cu susţinerea Statelor Unite, el a pledat pentru ca ţările aliate să joace un rol mai mare, mai ales în termeni de asistenţă economică.

”Dicuţiile la nivel militar se desfăşoară foarte bine şi există multă coordonare la nivel politic”, a spus Shanahan.

Miniştrii Apărării din cadrul coaliţiei anti-SI se întâlnesc vineri la Munchen, în Germania, pentru a stabili viitorul alianţei lor.

Statele Unite negociază, de asemenea, cu aliaţii lor repatrierea cetăţenilor acestora care au venit pe teritoriul SI.

”Noi credem că membrii coaliţiei trebuie să-şi asume responsabilitatea în privinţa cetăţenilor lor care sunt combatanţi”, a declarat oficialul american de rang înalt sub protecţia anonimatului.

Forţele americane ar putea astfel să escorteze în afara Siriei, probabil prin Irak, prizonieri străini ai kurzilor, pentru a evita ca aceştia să fugă, după plecarea americanilor din Siria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.