Liderii democraţi şi republicani au anunţat luni searaă că au ajuns la un acord pentru a evita o închidere a guvernului, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea trebuie să fie semnată de preşedintele Donald Trump pentru a se evita o nouă închidere.

Acordul prevede alocarea unei sumei mai mici decât a cerut Trump pentru zidul său de la graniţa cu Mexicul, ajungând de la 5,7 miliarde de dolari la 1,4 miliarde, conform unor consilieri.

Acordul prevede un gard - şi nu un zid din beton – de 88 de kilometri, faţă de cei 346 de kilometri ceruţi de Casa Albă în decembrie. Gardul va fi construit în Valea Rio Grande din Texas.

La un miting din El Paso Texas de luni, Trump a afirmat că a fost informat de progresul comitetului. „Ca să ştiţi, construim zidul oricum”, a afirmat Trump.

Negociatorii au încercat să ajungă la un acord pentru a finanţa nouă departamente ale guvernului care a fost închis parţial pentru 35 de zile în decembrie şi ianuarie. Trump şi democraţii din Congres au ajuns la un acord pe 25 ianuarie pentru a finanţa departamentele temporar până la găsirea unei noi soluţii.

Discuţiile au ajuns la un impas duminică, din cauza unei neînţelegeri privind numărul maxim de imigranţi care ar putea fi reţinuţi în acelaşi timp.

Deşi majoritatea departamentelor guvernamentale implicate în închidere nu au legătură cu politica privind imigraţia, cererea lui Trump privind finanţarea unui zid la graniţă a adus securitatea graniţelor în centrul negocierilor.

Cea mai recentă închidere a guvernului – cea mai lungă din istoria SUA – a început la mijlocul lui decembrie după ce Trump a respins propunerea de buget aprobată de republicanii din Congres şi a cerut 5,7 miliarde de dolari pentru a construi un zid la graniţa cu Mexicul.

Democraţii se opun finanţării unui zid la graniţă, susţinând că ar fi o măsură care nu este necesară pentru că aşa-zisa presiune pusă de imigranţi este o urgenţă inventată. Ei consideră că banii ar trebui alocaţi unor tehnologii noi, pentru staff şi alte măsuri de securitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.