Preşedintele Consiliului spaniol de Miniştri Pedro Sanchez ia în calcul să convoace alegeri legislative anticipate la 14 aprilie, dezvăluie agenţia de presă EFE citând surse guvernamentale anonime, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Speculaţii circulă de mai multe zile în Spania cu privire la organizarea unor alegeri legislative anticipate. Data de 26 mai, la care sunt prevăzute alegeri europene, este de asemenea evocată în acest sens.

Parlamentul spaniol urmează să se pronunţe miercuri prin vot asupra proiectului bugetului pe 2019 al Guvernului minoritar socialist, care poate conta doar pe un sfert dintre deputaţii din cadrul Congresului (Parlamentul spaniol).

Guvernul contează de asemenea pe susţinerea partidelor separatiste catalane, însă acestea susţin pentru moment că vor vota împotriva bugetului, în pofida faptului că o eventuală dizolvare a Parlamentului le-ar putea determina să mai reflecteze la acest vot.

Adjuncta secretarului general al Partidului Socialist (PSOE) Adriana Lastra, o apropiată a lui Pedro Sanchez, apreciază că şeful Guvernului ar urma să scurteze actuala legislatură, care se încheie la termen în 2020, în cazul respingerii bugetului.

Potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Studii Socilogice, publicat în urmă cu 11 zile, socialiştii sunt creditaţi pe primul loc cu 29,9% din voturi, în creştere faţă de 28,9% în urmă cu o lună.

Partidul Ciudadanos (centru, liberali) s-ar clasa pe poziţia a doua, cu 17,7% (17,9% în decembrie) din sufragii, urmat de Partidul Podemos (stânga) cu 15,4% (14,9%). Partidul Popular (PP, dreapta, conservator) era creditat pe poziţia a patra, cu 14,9% (19,1%) din voturi, iar Partidul Vox (extremă dreapta) cu 6,5% (3,7% în decembrie).

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică la Madrid, la apelul partidelor de drepta, denunţând voinţa lui Pedro Sanchez de a lansa un dialog cu Catalonia şi de a reclama alegeri anticipate.

În acest context, marţi se deschide procesul celor 12 lideri separatişti catalani, la Tribunalul Suprem spaniol, judecaţi de răzvrătire, rebeliune şi dertunare de fonduri în legătură cu organizarea unui referendum de autodeterminare în octombrie 2017 în Catalonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.