Regatul Unit şi Elveţia au semnat luni un acord cu privire la continuarea relaţiilor lor comerciale, estimate la 32 de miliarde de lire sterline (36,5 miliarde de euro), după ieşirea Londrei din UE, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Elveţia este unul dintre cei mai valorişi parteneri comerciali cu care căutăm continuitatea, reprezentând schimburi comerciale de peste 32 de miliarde de lire sterline pe an”, potrivit unor fragmente publicate în avans ale discursului susţinut la Berna de ministrul britanic al Comerţului Liam Fox.

Acordul pe care Fox l-a semnat cu ministrul eleveţian al Economiei Guy Parmelin reia cea mai mare parte a acordurilor în vigoare între Marea Britanie şi Elveţia, care nu este un stat membru UE.

În cazul în care Londra părăseşte UE în baza acordului de tranziţie încheiat cu Bruxellesul, acest acord comercial britanico-elveţian urmează să intre în vigoare după perioada de tranziţie.

În cazul unui divorţ fără acord, acordul ar intra în vigoare la 30 martie, a precizat Ministerul eleveţian al Economiei.

Marea Britanie este a şasea piaţă de export a companiilor elveţiene, iar bunuri elveţiene în valoare de 11,4 miliarde de franci elveţieni au traversat Canalul Mânecii în 2017.

Cele două ţări se clasează de asemenea între primii zece investitori străini în fiecare dintre ele.

Acordul a fost încheiat la Berna la o zi după ce presa britanică a dezvăluit că premierul Theresa May intenţionează să ceară Parlamentului timp suplimentar pentru a negocia acordul cu UE.

May a suferit o înfrângere zdrobitoare în ianuarie, când Parlamentul a respins acordul retragerii, iar timpul presează odată cu apropierea Brexitului, prevăzut la 29 martie, în contextul în care regatul s-ar putea retrage din Uniune fără acord.

Elveţia a eşuat să încheie un acord economic de mare anvergură cu UE, în contextul în care Bruxellesul evită orice gest conciliator cu alte ţări odată cu apropierea Brexitul.

”Acest lucru ne va ajuta nu doar să susţinem locuri de muncă în regatul Unit, ci va servi de asemenea drept o bază solidă a consolidării relaţiei noastre comerciale cu Elveţia, în contextul în care părăsim UE”, afirmă Liam Fox citat într-un comunicat, scrie Reuters.

În ianuarie, Fix îşi exprima speranţa să prelungească aproximativ 40 de acorduri comerciale încheiate de UE cu ţări terţe la momentul divorţului.

La Londra nu s-a ajuns la vreun consens asupra modului ori oprtunităţii încheierii cu bine a retragerii.

Ministrul britanic al Brexitului Stephen Barclay urma să se întâlnească luni cu negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.