Liga (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini a obţinut o victorie clară într-un scrutin regional, duminică, în Italia, considerat un test înaintea alegerilor europene din primăvară, potrivit rezultatelor publicate luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liga, care guvernează la Roma, împreunăcu Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem, populişti), dar care a făct campanie împotriva acesteia în regiunea Abruzzo (centru), a obţinut singură 28% din voturile exprimate, adică de două ori mai multe voturi decât în alegerile legislative din martie 2018, a anunţat Ministerul de Interne.

În schimb, M5S - cel mai important partid din Italia în urma acestor alegeri legislative, cu 32% din voturile exprimate atunci - a obţinut doar 19% din voturi exprimate duminică, clasându-se după opoziţia de centru-stânga (31%).

M5S pierde teren după formarea primului Guvern de extremă dreapta şi populist, în iunie, în această ţară fondatoare a Uniunii Europene (UE).

Partidul cedează cu regularitate teren Ligii, cu care a semnat un ”contract de guvernare” în urma alegerilor legislative. Cele două partide au hotărât însă să-şi păstreze independenţa în alte alegeri, iar Liga s-a aliat duminică - la fel ca în martie - cu Partidul Forza Italia (dreapta) al lui Silvio Berlusconi - care se află în opoziţie.

Această coaliţie de extremă-dreapta-dreapta - din care face parte de asemnea alt partid mic de extremă dreapta, Fratelli d'Italia - a obţinut duminică 48% din voturile exprimate.

Votul de duminică era considerat un test important al raportului de forţe în cadrul coaliţiei.

În baza acestui succes, în cazul în care s-ar confirma şi în alegerile europene, Matteo Salvini ar putea încerca să se despartă de aliatul său M5S şi să convoace noi alegeri legislative, potrivit unor comentatori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.