Grecia a validat vineri acordul semnat de NATO cu Macedonia pentru aderarea fostei republici iugoslave la alianţa militară condusă de Statele Unite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul grec a validat protocolul de aderare la NATO a ţării vecine Macedonia cu 153 de voturi „pentru”, 140, „împotrivă” şi o abţinere.

Validarea a pus capăt procesului de normalizare a relaţiilor dintre cele două ţări.

„Aş vrea să spun bun venit Macedoniei de Nord, ţară prietenă a Greciei, o ţară ce trebuie să fie aliat în eforturile de a instala securitatea, stabilitatea şi pacea în regiune”, a spus, vineri seară, prim ministrul Alexis Tsipras înaintea votului din Parlament. „Istoria ne va judeca. Am convingerea că ne-am făcut datoria patriotică. Am făcut ce trebuia”, citează Reuters.

Statele membre NATO au semnat miercuri protocolul de aderare a Macedoniei, la câteva zile după ce Parlamentul Greciei a decis să susţină acordul dintre Atena şi Skopje prin să fie schimbat numele statului balcanic.

Grecia şi Macedonia, stat independent din 1991, au ajuns la o inţelegere istorică privind schimbarea numelui, anul trecut, în ciuda protestelor venite din partea partidelor de opoziţie, iar aceasta a fost validată de Parlament.

Aprobarea de către Grecia a aderării Macedoniei la NATO este ultimul pas din această înţelegere.

Grecia este membră a NATO şi Uniunii Europene şi are drept de veto privind aderarea altor ţări la cele două organisme.

Macedonia este al 30-lea membru al blocului militar occidental.

Numele statului va fi schimbat în Republica Macedonia de Nord, pentru a se distige astfel de provincia greacă Macedonia.

Schimbarea numelui urmează să aibă loc în urma ratificării de către Grecia a protocolului de aderare la NATO a Macedoniei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.