Deputatul italian Giorgiu Silli, comisar privind imigraţia al Forza Italia, a transmis un mesaj de mulţumire statelor care s-au oferit să preia o parte dintre migranţii care au ajuns recent în Catania şi în special României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Vreau să mulţumesc statelor care s-au decis să ne ajute în distribuirea celor 47 de migranţi care au ajuns în Catania. Trebuie menţionată în mod special România, care a arătat o adevărată prietenie faţă de ţara noastră şi un sentiment cu adevărat european”, a afirmat Silli.

„Prietenia şi valorile poporului român reprezintă un exemplu pentru toată lumea. Personal, voi încerca să deschid un dialog constructiv pentru a creşte rolul României în Europa”, a adăugat el.

Migranţii au fost salvaţi de pe coasta Libiei de ONG-ul german Sea-Watch.

Migranţii vor fi preluaţi de Germania, Luxemburg, România, Franţa, Portugalia, Lituania, Malta şi Spania.

„În baza unui spirit al solidarităţii, Europa trebuie să îşi redescopere valorile şi să recâştige încrederea cetăţenilor, mai ales pe cea a italienilor care în ultimii ani, din păcate, au primit doar lucruri impuse”, a declarat Silli.

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) anunţa la începutul lunii ianuarie că şi-a exprimat ”disponibilitatea de principiu” pentru preluarea a cinci dintre migranţii dintr-un grup ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare. Potrivit MAE, situaţia acestora ”reconfirmă necesitatea promovării de măsuri care să contribuie la o gestionare eficientă a migraţiei ilegale, pentru evitarea călătoriilor periculoase la care migranţii se angajează”.

Potrivit oficialilor Ministerului, ”decizia reprezintă un gest punctual de solidaritate pe care România a decis să îl transmită, inclusiv pentru a oferi, din perspectiva de Preşedinţie a Consiliului UE, un semnal pozitiv de încurajare a celorlalte state membre pentru a urma o conduită similară, având în vedere situaţia umanitară extrem de delicată în care se află cei 49 de migranti”.

Celelalte state care s-au angajat să primească migranţi din acest grup sunt Germania, Franţa, Portugalia, Irlanda, Luxemburg, Olanda şi Italia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.