Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, afirmă că delegaţia României care va participa la Festivalul Olimpic al Tineretului Olimpic (FOTE), are dreptul să spere la obţinerea unor medalii, fiind vorba în priincipal de “gestionarea emoţiilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Această competiţie este una care de care vă veţi aduce aminte toată viaţa. Sper ca mulţi dintre voi să urce pe podiumul olimpic de cât mai multe ori începând cu această competiţie, unde veţi concura alături de a;ţi tineri din Europa. Plecăm la Sarajevo cu 30 de copii frumoşi care ne vor reprezenta la patinaj artistic, unde avem cea mai tânără sportivă din lotul nostru, are 14 ani, şi ceilalţi sportivi de la schi alpin, biatlon, schi fond, snowboard. Sunteţi cei mai buni din România şi vă rugăm să reprezentaţi România cu cinste şi gândiţi-vă că puteţi urca pe podium.  E şi o experienţă olimpică, dar eu cred că putem vorbi şi despre medalii. Pentru că e o competiţie la care cine ştie să îşi gestioneze emoţiile poate urca pe podium. Aici se poate urca pe podium, îi vedem pe cei mai îndrăzneţi şi dacă ai un start bun îi putem vedea la Jocurile Olimpice. Visul olimpic acolo trebuie să fie”, a declarat Covaliu cu ocazia prezentării lotului României care va pleca în Bosnia şi Herţegovina.

Oficialul COSR speră ca România să aibă parte de infrastructură modernă pentru sporturile de iarnă în cazul în care va obţine organizarea FOTE în 2024: „Chiar dacă infrastructura din România nu este cea care să ne permită să ne batem cu naţiunile de pe primele locuri, pregătirea este foarte importantă. Aceşti sportivi se pregătesc, concurează pe pârtii şi în locaţii unde se pregătesc şi partenerii lor de competiţie. Campionatul naţional se desfăşoară în Austria. Marea noastră provocare este ca aceste competiţii să se desfăşoare în România, sau o parte din ele. Pentru acest lucru, cred că proiectul nostru 2024, Jocurile Olimpice de Tineret pentru sporturile de iarnă, este acel eveniment care va reuşi să facă pentru sporturile de iarnă ca ele să spere la medalii şi la infrastructura pe care şi-o doresc aici în România. Zona Poiana Braşov, Râşnov, Predeal poate deveni un centru foarte puternic, cel mai puternic pentru sporturile de iarnă din Europa de Sud-est. Sunt convins, am vorbit cu autorităţile din Braşov şi îşi doresc acest lucru, avem nevoie şi de susţinere de aici de la Bucureşti, din partea Guvernului şi atunci lucrurile se vor petrece ca peste tot în lume. Mai ales că munţi avem şi avem şi copii frumoşi care iubesc sporturile de iarnă. Mai trebuie să facem şi noi ceva pentru ei”.

Biatlonista Andreea Mezdrea, portdrapelul României la această competiţie, speră să îi calce pe urme Evei Tofalvi, care a participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice de iarnă. „Sperăm să ajungem şi noi la fel ca Eva Tofalvi, cât mai în faţă. Eu sunt mai bună la fuga pe schiuri. E bine, numai că atunci când ajung în poligon am emoţii şi risc să ratez. Trebuie să mă concenntrez mult mai mult. Eu cred că ai nevoie de ani de pregătire. La această competiţie îmi doresc să ajung cât mai în faţă, să trag bine şi să fug bine. Vreau în primele 10 locuri”, a spus Mezdrea, la Complexul Olimpic de la Izvorani.

Sportivul Silviu Popa, singurul reprezentant al României la snowboard speră la o medalie la această ediţie a FOTE: „Sunt foarte bucuros că reprezint România, sunt singurul, nu sunt mulţi oameni care fac asta şi sper să fie bine. Îmi doresc să urc pe podium, saă dau tot ce e mai bun în mine. Se poate. Nu-i cunosc pe adversarii mei dar sunt optimist. Fac cinste prietenilor dacă voi câştiga o medalie”.  

România participă la Festivalul Olimpic al Tineretului Olimpic (FOTE), găzduit de Bosnia şi Herţegovina, în orasele Sarajevo şi Sarajevo de Est, în perioada  9-16 februarie, cu 30 de sportivi.

Ceremonia de deschidere a competiţiei rezervate sportivilor cu vârste între 14 şi 18 ani este programată în data de 10 februarie, cu începere de la oră 20.00, pe Stadionul Asim Ferhatovici Haşe din Sarajevo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.