Primele camioane cu ajutoare umanitare americane destinate Venezuelei - dar refuzate de către preşedintele Nicolas Maduro -, au sosit la frontiera dintre Columbia şi Venezuela, în timp ce ţările din cadrul Grupului de Contact Internaţional (GCI) au îndemnat la ”alegeri prezidenţiale libere”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Escortate de poliţia columbiană şi ovaţionate de o mână de imigranţi venezueleni, aproximativ zece vehicule care transportau alimente neperisabile au intrat joi în centrul de depozitare instalat în apropierea Podului internaţional Tienditas, în oraşul frotalier Cucuta.

Acest ajutor este trimis în urma apelului la ajutoare al preşedintelui Parlamentului venezuelean, opozantul Juan Guaido, care s-a proclamat la 23 ianuarie preşedinte interimar al Venezuelei. Guaido este recunoscut în această calitate de aproximativ 40 de ţări, inclusiv de Statele Unite.

În Columbia, încărcătura a fost recepţionată de către Unitatea de gestionare a riscurilor catastrofelor (UNGRD), organismul oficial columbian însărcinat cu salvarea, care a precizat într-un comunicat că se limitează la a primi ajutorul şi la a-l depozita la Cucuta.

”Potrivit programului stabilit, într-o primă fază ajutoarele vor fi organizate la centrul de stocare, obiectivul fiind ca ele să fie supravegheate şi păzite, potrivit angajamentului Guvernului columbian în această operaţiune umanitară”, potrivit acestui organism.

”ALTE ÎNCĂRCĂTURI”

În ”zilele următoare”, a adăugat UNGRD, urmează să sosească alte încărcături, cărora li se vor adăuga cele care vor fi depozitate în Brazilia şi pe o insulă în Caraibe care urmează să fie stabilită.

Modul în care acest ajutor umanitar va traversa frontiera şi va fi distribuit rămâne un mister, întrucât nu se cunoaşte care va fi reacţia armatei venezuelene.

În înfruntarea sa cu puterea chavistă, Juan Guaido, în vârstă de 35 de ani, este hotărât ca aceste alimente şi medicamente să intre în Venezuela. Miercuri, el a îndemnat armata să nu blocheze ajutorul, după blocarea Podului Tienditas de către militari venezueleni.

În momentul în care camioanele încărcate cu ajutoare soseau la frontieră, prima reuniune a ţărilor europene şi latino-americane din cadrul GCI cu privire la Venezuela se încheia la Montevideo.

Grupul îndeamnă la ”alegeri prezidenţiale libere, transparente şi credibile, potrivit Constituţiei venzuelene”, potrivit declaraţiei finale semnate de către ţările participante, cu excepţia Boliviei şi Mexicului.

”NU FOARTE UTIL”

În acest text - de o pagină -, GCI îşi stabileşte două obiective, şi anume ”implementarea garanţiilor necesare în vederea unui proces electoral credibil, în cel mai scurt timp” şi ”permiterea distribuirii urgente de asistenţă în concordanţă cu principiile internaţionale umanitare”.

În acest sens, el anunţă trimiterea unei ”misiuni tehnice” în Venezuela.

Declaraţia finală a GCI a fost primită în mod negativ de Washington.

”În loc să încercăm să dialogăm cu Maduro prin grupuri de contact sau de dialog, noi lansăm un apel către ţări să-l recunoască pe juan Guaido şi să ni se alăture pentru a răspunde apelului său la asistenţă umanitară internaţională imediată”, a reacţionat Elliot Abrams, emisarul special al Statelor Unite însărcinat să ”restabilească democraţia” în Venezuela.

”Vremea dialogului cu Maduro s-a terminat”, a subliniat Abrams.

Promovarea dialogului ”nu este foarte utilă”, a declarat, la rândul său, şeful diplomaţiei braziliene Ernesto Araujo, a cărui ţară este aliniată Washingtonului.

”Este fundamental să se evite violenţa internă şi o intervenţie externă”, a declarat, în deschiderea lucrărilor, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Federica Mogherini.

Ea a subliniat ”urgenţa” situaţiei, care prezintă, în opinia sa, ”riscul unei destabilizări şi nu doar în regiune”.

Mogherini şi emisari ai unui număr de opt state membre UE - Franţa, Germania, Regatul Unit, Portugalia, Spania, Suedia, Italia - şi cinci ţări din America latină - Uruguay, Costa Rica, Bolivia, Ecuador, mexic - au participat la prima reuniune a Grupului de conytact, creat la sfârşitul lui ianuarie, la iniţiativa UE.

Mexicul ia parte la discuţii, dar nu face, în mod oficial, parte din grup.

Rivalitatea între cele două tabere venezuelene se exprimă şi pe plan diplomatic.

Ministerul venezuelean de Externe a anunţat joi că site-urile de web ale ambasadelor în Mexic şi Argentina au fost vizate de atacuri cibernetice în favoare lui Guaido.

Mesaje care anunţau în mod fals că ambasadorii celor două misiuni diplomatice au decis să-l recunoască pe Guaido au fost publicate pe site-urile lor, a anunţat ministerul.

Juan Guaido a respins sec orice dialog cu Guvernul. El contează pe o nouă mobilizare a susţinătorilor săi în stradă, la 12 februarie, pentru a reclama un ”guvern de tranziţie” şi ”alegeri libere”.

Venezuela - afectată de o criză economică - suferă de penurii grave. Aproximativ 2,3 milioane de venezueleni au ales să exileze din 2015, potrivit ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.