Italianul Matteo Politi, acuzat că a operat în mai multe clinici private fără avea studii de specialitate şi drept de liberă practică în România, va sta în arest preventiv pentru 30 de zile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorii de la Judecătoria sectorului 1 au decis joi seară ca Politi să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de înşelăciune şi de exercitarea fără drept a unei profesii.

Politi a fost reţinut miercuri, la Curtici, într-un tren cu destinaţia Budapesta.

El a fost reţinut pentru 24 de ore, joi fiind audiat din nou şi prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Tot miercuri, avocatul său, fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, a susţinut că diploma de absolvent al Universităţii de Medicină din Priştina este atestată de Ministerul Educaţiei.

"La acest moment, licenţa de absolvent de la Universitatea din Priştina este atestată de Ministerul Educaţiei", a declarat avocatul său.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că va analiza în ce fel s-a făcut echivalarea studiilor italianului Matteo Politi, precizând însă că, dacă ministerul a făcut doar recunoaşterea diplomei, acest lucru nu înseamnă că bărbatul putea profesa. "Ministerul nu poate să dea intrarea în profesie pentru medicină, pentru doctori în special, poate să recunoască doar diploma", afirmă Andronescu.

Politi  a operat la clinici private din România, sub numele de Matthew Mode, fără a avea studii medicale, deşi conform CV-ului absolvise universităţi prestigioase, a scris Libertatea, care precizează că bărbatul, pe numele real Matteo Politi şi fost valet de parcare, nu avea nici avizul Colegiului Medicilor, care a sesizat Parchetul în acest caz. Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat marţi că ministerul nu i-a echivalat diplomele de studii falsului medic şi că acestuia i s-a permis în mod ilegal să opereze.

Politi a primit cod de parafă de la Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală în 23 martie 2018, funcţionarul care i l-a eliberat fiind mutat disciplinar până la finalizarea anchetei interne, a anunţat DSP, care preciza că vor fi verificate toate codurile de parafă eliberate în 2018.

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat la Europa FM că funcţionara Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti care i-a dat codul de parafă falsului chirurg Matteo Politi spune că a făcut-o "din milă". De asemenea, conform ministrului, Politi avea şi asigurare de malpraxis. 

Conform Libertatea, în dosarul depus de avocata ;a care falsul medic spune că a apelat, Matteo Politi apare indicat, în limba sârbă, drept absolvent al Facultăţii de Medicină din Kosovo, scrisă în limba sârbă,  deşi în provincie este folosită limba albaneză, explicaţia fiind că facultatea a rămas sub administraţie sârbă şi se numeşte University of Priştina, chiar dacă sediul ei nu mai e în Priştina, actuala capitală a Republicii Kosovo. El ar fi studiat la Priştina în perioada 2007 - 2013.

Şefa DSP Bucureşti a declarat pentru Liberatea: "După ce a apărut în Libertatea, am controlat şi n-am înţeles nici noi nimic din diplomă, cum de funcţionarul a dat avizul!”.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu acest caz, pentru posibila încălcare a art. 34 şi a art. 52 din Constituţie, privind dreptul la ocrotirea sănătăţii, respectiv dreptul persoanei vătămate, de o autoritate publică.

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) a înfiinţat, joi, o linie telefonică directă pentru obţinerea de informaţii despre serviciile medicale acordate de Matteo Politi în clinici private din capitală. Numărul de telefon va fi valabil până în 15 februarie.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.