Cancelarul german Angela Merkel apreciază că o ieşire din impasul Brexitului este posibilă - fără să se redeschidă acordul divorţului încheiat cu Londra, insistând că o renegociere ”nu este pe agendă”, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Merkel a făcut această declaraţie joi, într-o vizită în Slovacia, în timp ce premierul britanic Theresa May se află într-o vizită la Bruxelles, într-o încercare de a ieşi din impas, în contextul în care Brexitul, prevăzut la 29 martie, se apropie.

Toate părţile au interesul să aibă loc o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), apreciază Merkel.

”Bineînţeles că este şi datoria noastră să se ajungă la un asemenea acord”, a spus cancelarul german, subliniind că ”acest lucru necesită că Marea Britanie să ne spună cât mai clar ce vrea”.

Merkel a insistat că UE trebuie ”să apere integritatea pieţei noastre interne”, dar că vrea totodată ”aranjamente care sunt importante şi necesare Irlandei, statul nostru membru”.

”Eu cred că putem să gsim soluţii fără să redeschidem acordul retragerii. Acest lucru nu este pe agendă pentru noi”, a declarat şefa Guvernului de la Berlin.

Pe de altă parte, Theresa May a sosit joi la sediul UE la Bruxelles, într-o nouă încercare de renegocia acordul divorţului.

Ea a fost primită de către preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi urmează să se întâlnească cu preşedinţii Parlamentului European (PE) Antonio Tajani şi Consiliului European Donald Tusk.

Având în vedere apropierea datei Brexitului, prevăzut la 29 martie, liderii UE au respins în mai multe rânduri o renegociere a acordului retragerii, încheiat de Cei 27 cu Londra în noiembrie şi respins de Parlamentul britanic luna trecută.

SCRISOARE

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, i-a scris premierului Theresa May, căreia îi spune în mod clar ce vrea în schimbul susţinerii de către principala formaţiune în opoziţie a planului Guvernului cu privire la Brexit.

În această scrisoare, Corbyn a cerut din nou ca Marea Britanie să facă parte în mod permanent din Uniunea Vamală, ceea ce May a respins în mai multe rânduri.

Liderul laburist îi transmite totodată premierului că nu va obţine susţinerea sa numai dacă obţine concesii de la UE cu privire la plasa de siguranţă (”backstop”) privind frontiera irlandeză.

El precizează că doreşte o ”aliniere la codul vamal al UE, un tarif extrem comun şi o aliniere la politica comercială, prin care Regatul unit să-şi spună cuvântul în viitoare acorduri comerciale al UE”.

Unii parlamentari laburişti sunt nemulţumiţi de poziţia lui Corbyn. Aceştia sperau ca el să susţină organizarea unui al doilea referendum al Brexitului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.