O reuniune internaţională are loc joi la Montevideo, în vederea căutării unei soluţii negociate a crizei din Venezuela, unde o înfruntare dură între preşedintele Nicolas Maduro şi preşedintele Parlamentului Juan Guaido se concentrează de-acum asupra primirii unor ajutoare umanitare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Uniunea Europeană (UE), opt state europene şi cinci ţări din America latină se reunesc în capitala uruguayană cu obiectivul de a ”contribui la crearea condiţiilor în vederea apariţiei unui proces politic şi paşnic” în grava criză care zguduie ţara sud-americană, potrivit unei surse diplomatice europene.

Această iniţiativă - la originea căreia se află Mexicul şi Uruguayul, care au lansat o conferinţă a unor ”ţări neutre” faţă de Venezeula - s-a transformat într-o reuniune a Grupului de contact internaţional lansat de către UE la sfârşitul lui ianuarie, la Bucureşti, şi la care au aderat alte trei ţări din America Latină - Costa Rica, Bolivia şi Ecuadorul.

Preşedintele venzuelean Nicolas Maduro - care a respins luni ultimatumul UE cu privire la organizarea unor alegeri prezidenţiale anticipate - a salutat miercuri reuniunea şi şi-a exprimat susţinerea faţă de ”toate iniţiativele vizând o facilitare a dialogului”.

Însă preşedintele Parlamentului Juan Guaido - care s-a autoproclamat la 23 ianuarie preşedinte interimar şi care este recunosct de-acum de aproximativ 40 de ţări, cu Statele Unite în frunte - a respins sec orice dialog cu Guvernul, apreciind că prin acest lucru liderul socialist câştigă timp.

”Opoziţia venezueleană (...) nu se va preta la vreun fel de fals dialog”, a repetat el miercuri, în contectul în care înfruntarea între liderul opoziţiei şi Guvern se intensifică pe tema sosirii unui ajutor umanitar în Venezuela, trimis de Statele Unite.

CALE DE MIJLOC

Guaido a îndemnat armata, miercuri, să nu mai blocheze ajutorul umanitar, după baricadarea unui pod de către militari, la frontiera cu Columbia, unde s-a organizat o colectare de hrană şi medicamente.

Venezuela - afectată de cea mai gravă criză economică din istoria sa recentă - suferă de pe urma unor grave penurii. Aproximativ 2,3 milioane de venezueleni au ales să se exileze din 2015, potrivit ONU.

Alte centre de colectare sunt prevăzute în Brazilia şi pe insulă în Caraibe, iar Canada a promis un ajutor în valoare de 40 de milioane de dolari, Washingtonul 20 de milioane de dolari, iar UE 7,5 milioane de dolari.

Şeful statului venezuelean, susţinut de către aliaţii săi rus, chinez şi turc, vede în acest ajutor un pretext în vederea unei intervenţii militare americane. ”Este un show politic ceea ce ei numesc ajutor umanitar. Imperialismul nu ajută pe nimeni în lume”, a lansat Maduro miercuri.

În contextul în care tensiunile politice sunt în toi în Venezuela, ţările aşteptate la reuniunea de la Montevideo - la care ONU a anunţat într-un final că nu participă - vrea să creadă într-o ieşire negociată din criză.

Este vorba despre ”găsirea unei căi între poziţia preşedintelui american Donald Trump şi cea a preşedintelui rus Vladimir Putin, a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi altora, ceea ce nu este uşor”, a recunoscut la AFP o sursă diplomatică din cadrul UE, a cărei delegaţie este condusă de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.

Însă poziţiile sunt departe de a fi aliniate în UE - unde 21 din cele 28 de state membre l-au recunoscut în mod oficial pe Guaido, în vârstă de 35 de ani, ca preşedinte interimar, după respingerea ultimatumului european pe tema organizării unor alegeri prezidenţiale anticipate.

”METODE DE LUCRU”

Înaintea reuniunii, miercuri, Uruguayul şi Mexicul - între puţinele ţări din America Latină care nu l-au recunoscut pe Guaido - au propus să se creeze nişte ”mecanisme” de dialog, însă fără condiţii prealabile.

”Dacă noi cerem alegeri la cutare moment, impunem condiţii care îngreunează dialogul”, a subliniat ministrul uruguayan de Externe Rodolfo Nin Novoa, într-o declaraţie comună a celor dpuă guverne.

De partea europeană, Franţa, Germania, Regatul Unit, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia îl susţin în mod oficial pe Juan Guaido ca preşedinte interimar, în timp ce Italia, de asemenea prezintă, refuză să-l recunoască.

La rândul său, Mexicul, care participă la reuniunea de joi, nu a dorit să intre în mod oficial în Grupul de contact.

Va fi vorba, înainte de toate, ”să ne punem de acord asupra metodelor de lucru”, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică europeană.

În ceea ce-l priveşte, Juan Guaido nu intenţionează să scadă presiunea asupra şefului statului, căruia-i contestă al doilea mandat ce provine, potrivit opoziţiei, dintr-un scrutin fraudulos. El contează pe o nouă mibilizare a susţinătorilor săi la 12 februarie.

Donald Trump urmează să-l primească o zi mai târziu, la 13 februarie, la Washington, pe omologul său columbian Ivan Duque şi să discute despre ”eforturi de restaurare a democraţiei în Venezuela”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.