Premierul britanic Theresa May încearcă joi, la Bruxelles, să obţină un nou compromis în problema arzătoare a frontierei irlandeze, în pofida refuzului încăpăţânat al UE de a renegocia acordul retragerii Regatului Unit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Theresa May vine în capitala europeană într-o atmosferă tensionată, la o zi după o polemică provocată de preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

”Mă întreb cum arată acest loc în infern, pentru cei care au promovat Brexitul fără măcar schiţa unui plan în vederea realizării lui în deplină siguranţă”, a lansat Tusk, care conduce instanţa din care fac parte şefii de stat şi de guverne, într-o conferinţă de presă cu premierul irlandez Leo Varadkar.

Acest comentariu a provocat reacţii pasionale în Regatul Unit.

Întâlnirea între Theresa May şi Donald Tusk este prevăzută la ora locală 15.00 (16.00, ora României).

Premierul britanic se întâlneşte în prealabil cu preşedintele Comsiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker la ora locală 11.00 şi cu preşedintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani, flancat de referentul PE al Brexitului Guy Verhofstadt, la ora locală 14.00.

Sarcina lui May se anunţă dificilă, afirmă ea, atât timp cât europenii au repetat într-una că acordul retragerii, pe care Cei 27 şi Guvernul britanic l-au semnat în noiembrie, ”nu este deschis” vreunei renegocieri.

Însă toţi spun că vor să evite scenariul temut al unui Brexit fără acord la data de 29 martie.

Londra, la rândul său, se sprijină pe votul Parlamentului său, care a respins masiv acest compromis la începutul anului.

CAPCANA PLASEI DE SIGURANŢĂ

Potrivit purtătorului său de cuvânt, May se pregăteşte să recunoască faptul că ”nu va fi uşor” să obţină modificări şi că acordul retragerii a fost ”negociat cu bună credinţă”.

Însă ”Parlamentul a adoptat cu o majoritate semnificativă (...), transmiţând un mesaj fără echivoc (şi anume) că este necesară modificarea”, ar urma să argumenteze conducătoarea conservatoare, potrivit unor elemente furnizate în avans de Downing Street.

”Obiectivul Regatului Unit este să găsească un mijloc să garanteze că nu vom putea fi şi că nu vom fi prinşi în capcana plasei de siguranţă (backstop)”, ar mai urma ea să spună.

Această dispoziţie, desemnată adesea prin termenul englez "backstop", a fost introdusă în acordul retragerii ca o soluţie de ultim recurs, menită să evite o reimpunere a unei frontiere fizice pe Insula Irlanda.

Acest dispozitiv prevede ca Regatul Unit să rămână într-o Uniune Vamală cu UE, iar procincia britanică Irlanda de Nord în piaţa unică a bunurilor, pentru a evita controale vamale şi regulamentare fizice, în cazul în care nu se ajunge la altă soluţie în cursul negocierilor cu privire la viitoarea relaţie între Londra şi UE.

Pentru a-şi atinge scopul, May ar urma să ceară schimbarea tratatului retragerii.

Potrivit Downing Street, trei opţiuni sunt avute în vedere cu privire la ”backstop” - şi anume o limitare a acestuia în timp, o ieşire unilaterală hotărâtă de Regatul Unit sau un plan propus de deputaţi pe baza folosirii tehnologiilor de control vamal dematerializate.

Însă Bruxellesul a îndepărtat deja primele două opţiuni în trecut şi se îndoieşte de dezabilitatea celei de a treia.

Miercuri, cu ocazia unei vizite a lui Leo Varadkar la Bruxelles, Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker s-au cantonat în poziţia europeană.

”Noi nu putem să acceptăm ca acordul retragerii să fie redeschis” negocierilor, a subliniat Jean-Claude Juncker într-o conferinţă de presă.

”Iar cum «barckstop»-ul face parte din acordul retragerii, nu putem să redeschidem negocierile cu privire la «backstop»”, a insistat el.

Pentru UE este vorba nu doar despre a nu fragiliza Acordurile de Pace din 1998 care au pus capăt tulburărilor în Irlanda de Nord, ci şi despre apărarea unui principiu de bază al blocului - piaţa unică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.