Întâlnirea de la Asociaţia Municipiilor din România (AMR) la care a participat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a încheiat fără o concluzie. Dragnea susţine că administraţia locală va primi bani în plus prin buget, în timp ce Robert Negoiţă şi Gheorghe Falcă au declarat că liderul PSD i-a ascultat, dar le-a spus că nu are atribuţii. Dragnea a fost huiduit de câţiva protestatari şi a avut un schimb de replici cu unul dintre ei. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reacţionat pe Facebook, relatând că Dragnea le-a spus primarilor că nu a venit să le dea soluţii privind bugetul, pentru că nu are competenţe legale. Primarii Sectorului 3 şi ai municipiilor Arad şi Ploieşti, care sunt în conducerea Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), au susţinut, miercuri seara, la Digi24, că nu s-a ajuns la o înţelegere pe buget în întâlnirea cu liderul PSD, Liviu Dragnea, şi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici şi că, mai mult, Dragnea le-a spus să dea oameni afară şi să găsească ei soluţii. De asemenea, le-a spus ”Puteam să nu vă dăm nimic”. Primarii spun că vor merge în Parlament la dezbaterea bugetului, pentru a susţine amendamente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Primarii de municipii: Dragnea ne-a spus să dăm oameni afară şi să găsim noi soluţii / Ne-a spus ”Puteam să nu vă dăm nimic. Noi avem majoritatea în Parlament, noi decidem”

„Sunt asigurări de la guvern că vor avea cel puţin bugetele pe care le-au avut anul trecut şi o mare parte din municipii vor avea venituri mai mari, inclusiv cu cheltuielile cu plata însoţitorilor pentru persoanele cu handicap, iar la judeţe şi la comune veniturile vor fi substanţial mai mari. Este o creştere de 27% pe toată administraţia publică locală din cote defalcate de TVA”, a susţinut Liviu Dragnea.

El a mai spus că, acolo unde va fi nevoie, Guvernul va acoperi cheltuielile localităţilor cărora nu le ajung banii.

În ceea ce priveşte acuzaţiile Gabrielei Firea conform cărora primăria Capitalei pierde 25% din buget, liderul PSD a declarat că primarii de sectoare împreună cu primarul general trebuie să aibă joi o întâlnire în care să stabilească de comun acord cum îşi împart banii. Potrivit lui Robert Negoiţă, întâlnirea ar urma să aibă loc la Ministerul Finanţelor.

”Cum decid ei, aşa aprobăm şi în Parlament”, a spus Dragnea.

Potrivit lui Liviu Dragnea, vineri urmează să fie aprobat proiectul de buget în şedinţă de Guvern, apoi va fi trimis Parlamentului.

În timpul declaraţiilor, câţiva protestatari i-au strigat lui Liviu Dragnea că este condamnat penal şi să meargă la puşcărie.

”La puşcărie să mergi tu, Securilă. Direct!”, i-a replicat la un moment dat Dragnea unui protestatar.

Liderul PSD a răspuns doar la câteva întrebări ale jurnaliştilor, spunând că a îngheţat.

Întrebat dacă aceasta este ultima discuţie cu primarii, Dragnea a spus că el a avut ”o singură discuţie”, l-au invitat şi a venit.

Liderul PSD a respins afirmaţiile că ar fi „negocieri” cu ALDE şi UDMR pe tema bugetului: „Cu ALDE nu am avut negocieri, şi cu UDMR. Nu mi-au plăcut foarte mult observaţiile voastre. Habar n-aveţi ce se întâmplă la acele discuţii şi spuneţi: tensiuni peste tensiuni ca să faceţi breaking news. Nu, am stat şi am lucrat împreună”.

Preşedintele AMR, Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, a declarat: ”Abordarea consider că este greşită atunci când ne raportăm la anii anteriori, dom'le faţă de 2018 nu pierdeţi bani... Nu e în regulă deloc atâta vreme cât toate au crescut, salariile au crescut, costurile au crescut exponenţial, nu e în regulă să ne raportăm la 2017. Primăriile, administraţia publică locală în general are de pierdut enorm. După ce am spus lucrurile acestea, a zis dom'le staţi puţin că eu n-am atribuţii, zice haideţi la Ministerul de Finanţe mâine să mai facem o discuţie. Pe cale de consecinţă aşteptăm un mesaj de la domnul ministru, mâine suntem la Ministerul de Finanţe şi mai discutăm o dată şi pentru tot ce se întâmplă în municipii şi în Bucureşti. Şi după ce i-am expus ce se întâmplă în Bucureşti, domnul Dragnea s-a exprimat în sensul: dom'le nu e în regulă să se taie din bugetul municipalităţii. Pentru că s-a plecat de la premisa că toată lumea câştigă, nu pierde, chiar dacă per total ca pondere în buget noi pierdem, pentru că ne cresc atribuţiile, pentru că ne-au crescut foarte tare costurile (...) ar trebui să crească proporţional şi veniturile. Dacă nu cresc proporţional, nu e în regulă să scadă, adică să piardă municipalitatea... E profund în neregulă, trebuie găsite alte soluţii”.

„Aşteptăm o soluţie de compromis. Ce s-a întâmplat: ne-a ascultat, toate lucrurile pe care le-am spus în anii din urmă au fost repetate, dar când am ajuns la concret, să vorbim despre cotele din impozitul pe venit a spus că e Ok. Noi avem creşteri faţă de 2018 şi s-a confirmat, discuţia pe care am avut-o noi cu doamna prim-ministru, când am spus că dacă ne transmit cheltuielile sociale în acel moment multe primării vor pierde. Lucru care astăzi s-a confirmat de către domnul ministru al FInanţelor, pentru că din TVA, la ceea ce înseamnă localităţile care prin acest transfer vor avea cheltuieli în plus, vor primi bani. Asta înseamnă că noi vom rămâne la vechea cotă de 43 la sută, propriu-zis 60 la sută când a urcat cota, ţi-am transferat cheltuielile sociale. Discutăm de 4,7 miliarde de lei, asta înseamnă un miliard de euro responsabilitatea administraţiei locale, ceea ce a confirmat în jurul primarilor că aproape toată lumea va avea pierderi necalculate şi, în final,  domnul Dragnea ne-a spus: ce vreţi să faceţi? Bugetul trebuie închis cumva. Şi i-am spus: da, înseamnă că se confirmă încă o dată că bugetul se închide pe administraţia locală, se închide de fapt pe cetăţeni”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

„Şi noi convenim ca de aici încolo să prezentăm public, nu doar în localităţile noastre, bugetul, pentru că adevărul este de partea noastră şi a cetăţenilor pe care îi reprezentăm, pentru că dânşii o să plătescă această povară guvernamentală transferată către municipalităţi”, a mai spus Falcă.

El a afirmat că, din câte ştie, cota pentru consiliile judeţene a crescut de la 15 la 17,5 la sută. „Era pe un tabel 15 la sută cred echilibrare şi 7,5 la sută într-un fond care vine la nivel naţional, care se împarte pe fiecare judeţ”, a adăugat Falcă.

”Domnul Dragnea a spus: păi la Arad au crescut veniturile şi când am luat pixul în mână, n-au mai crescut veniturile, pentru că dânsul face aşa: are Aradul mai multe venituri acum? Păi sigur tre să aibă pentru că de la un an la altul se dezvoltă. Dar când calculăm şi pierderile de 16 milioane din 2018 şi 12 milioane din 2019, de fapt dacă le însumăm am o sumă foarte mare pierderi”, a explicat Falcă.

El a mai spus că investiţiile vor fi reduse întrucât nu vor mai exista bani pentru acestea.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reacţionat pe Facebook, relatând că Dragnea le-a spus primarilor că nu a venit să le dea soluţii privind bugetul, pentru că nu are competenţe legale.

„Este aşa cum spuneam: Dl Dragnea va spune că alţii (guvernul, ministerul de finanţe) sunt vinovaţi, şi nu el, pentru amputarea bugetului Primăriei Capitalei cu aproape 25%. După ce a ascultat primarii prezenţi la şedinţa Asociaţiei Municipiilor, Dl Dragnea a spus textual: «Nu am venit să vă dau soluţii privind bugetul. Nu am competenţe legale». Dar a continuat să susţină, în ciuda explicaţiilor şi argumentelor aduse de primari, că bugetul este unul bun şi a prezentat o situaţie roz a economiei. Dacă e totul aşa de bine, cum de ne va aştepta un an de austeritate?”, scrie Firea pe Facebook.

Firea spune că la insistenţele ei a reuşit să obţină întâlnirea de joi de la Ministerul de Finanţe ca să explice încă o dată că sunt puse în pericol serviciile publice din Bucureşti, a căror notă de plată o achită Primăria Capitalei: transport public, termoficare, iluminat, spitale, consolidări, apă şi canal, investiţii în infrastructură etc. 

„Sfidând legea şi atribuţiile complexe pe care le avem, Dl Dragnea, cel «fără competenţe legale» a dat şi indicaţia: «să vă înţelegeţi între voi». De parcă legile şi bugetul sunt ca mersul la film sau la o masă în oraş! Aşa bagatelizare a instituţiilor statului nu am văzut! Cum ne dezbină la Bucureşti, face şi în ţară, încercând să-i învrăjbească pe primarii de municipii cu cei de comune şi oraşe. Un adevărat om de stat! Nu mai am nicio aşteptare. Un lucru e limpede: s-a confirmat că în toate aceste zile am spus adevărul. Mă voi bate pentru el până la capăt!”, susţine Gabriela Firea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.