Un raport al KonTerra Group coordonat de mai mulţi psihologi relevă faptul că la Amnesty International există o cultură a muncii „toxică”, intimidările, umilinţele publice, discriminarea şi abuzurile de putere fiind la ordinea zilei, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul, care a fost realizat după ce doi membri ai staff-ului de la Amnesty s-au sinucis anul trecut, indică existenţa unei dinamici de tipul „noi versus ei” periculoasă şi o lipsă totală de încredere în conducerea grupării.

În raport se arată: „Conflictele din organizaţie şi dovezile de nepotism şi ipocrizie vor fi folosite de guverne şi alţi oponenţi ai Amnesty pentru a ataca gruparea în întreaga lume punând astfel în pericol misiunea sa”.

„Există multiple informaţii care arată cum managerii umilesc staff-ul în întâlniri, exclud intenţionat anumiţi membri ai staff-ului sau fac comentarii precum: „Eşti mizerabil!” sau „Ar trebui să îţi dai demisia! Dacă rămâi în poziţia asta, viaţa ta o să fie un calvar”, este precizat în raport.

Consultanţii de la KanTerra Group care s-au concentrat asupra sediului internaţional al Amnesty de la Londra au descoperit că organizaţia funcţiona într-o „stare de urgenţă” după un proces de restructurare care a implicat o decentralizare şi mutarea staff-ului mai aproape de zonele cu conflicte.

Multe persoane din staff-ul Amnesty şi-au descris profesia ca fiind o vocaţie şi au afirmat că există riscul „stresului secundar sau al unor traume psihice” din această cauză.

Însă, conform raportului, sursele problemelor de sănătate sunt mai numeroase. Cultura de adversitate, eşecurile în management şi presiunile unui volum mare de muncă sunt printre cele mai importante cauze ale problemelor de sănătate.

Raportul a fost bazat pe un sondaj realizat pe 475 de persoane şi pe mai multe interviuri.

„Amnesty International a avut o reputaţie că a făcut o treabă extraordinară dar că este un loc de muncă dificil. În mai multe interviuri a fost folosit cuvântul „toxic” pentru a descrie cultura muncii de acolo, începând cu anii 90. La fel ca fraze precum „lipsă de încredere”, „adversitate” şi „intimidare”.

Membri ai staff-ului au făcut referire la discriminare pe baza rasei şi a sexului şi a orientării sexuale.

De asemenea, raportul relevă mai multe cazuri de nepotism în procesul de angajare. Una dintre problemele centrale ale organizaţiei este însă faptul că mulţi angajaţi îşi sacrifică propria stare de sănătate prin a prelua un volum uriaş de muncă – „o reţetă pentru oboseală cronică”.

Kumi Naidoo, secretarul general al Amnesty, a declarat că acest raport este îngrijorător şi dificil de citit. Într-un comunicat, el a precizat că va publica un plan privind o reformă până la sfârşitul lui martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.