Aproximativ 1.700 de imigranţi latino-americani, marea majoritate hondurieni, au sosit la Piedras Negras, un oraş mexican de la frontiera cu Statele Unite în ziua în care preşedintele american Donald Trump a evocat, în discursul său despre ”starea Uniunii”, omigraţia calndestină, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piedras Negras este despărţit de oraşul Eagle Pass din statul american Texas de fluviul Rio Grande.

Potrivit primarului acestui oraş mexican cu aproximativ 150.000 de locuitori, Claudio Bres Garza, 84% dintre aceşti imigranţi provin din Honduras, iar restul din Nicaragua şi El Salvador.

Depozite dezafectate au fost rechiziţionate pentru a-i caza, iar femeile şi copiii urmează să doamă separat de bărbaţi.

Exprimându-se în faţa presei, parimarul le-a urat bun venit ”tuturor celor care se comportă bine” şi i-a invitat să se considere oaspeţi ai oraşului.

Guvernatorul statului Coahuila, Miguel Angel Riquelme, s-a arătat mai puţin primitor, avenrtizând că nu va autoriza intrarea altor imigranţi fără acte.

Aceşti imigranţi fac parte dintr-o caravană de aproximativ 2.200 de persoane care a plecat din Honduras la 15 ianuarie, cu speranţa de a intra în Statele Unite.

Aproximativ 500 dintre ei au părăsit caravana, acceptând o viză umanitară, care le permite să muncească şi să obţină o asistenţă pe caz de boală timp de un an.

Alţii au plecat către alte oraşe mexicane.

Altă caravană - de aproximativ 3.800 de persoane - se afla miercuri în Chiapas, cel mai sudic stat mexican, iar următorul lor obiectiv este capitala ţării, Ciudad de Mexico.

La sfârşitul lui 2018, prima mare caravană - de aproximativ 6.000 de persoane, între care numeroase familii cu copii - a ales ca destinaţie Tijuana, în nord-estul extrem. Numai aproximativ o zecime dintre ele se mai află în prezent acolo - restul s-au întors în ţările lor, s-au dispersat în alte părţi sau au reuşit să treacă frontiera.

Preşedintele Statelor Unite a revenit marţi, la Washigton, asupra politicii sale a imigraţiei şi a insistat să construiască un zid de-a lungul întregii frontiere cu Mexicul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.