Un acord de pace între putere şi 14 grupări armate care deţin controlul asupra a aproximativ 80% din teritoriul Republicii Centrafricane a fost parafat la Khartoum, relansând astfel speranţe de pace în această ţară săracă şi devastată de ani de conflict, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest acord de pace - al optulea din 2012 - a fost obţinut sâmbătă, după aproximativ zece zile de negocieri la Khartoum, sub egida Uniunii Africane (UA).

Conţinutul acordului era necunoscut, iar textul nu a fost distribuit jurnaliştilor prezenţi marţi la ceremonia de parafare.

El urma să devină public abia după semnarea propriu-zisă, prevăzută miercuri la Bangui, potrivit autorităţilor centrafricane.

Acordul a fost parafat în numele Guvernului centrafrican de către preşedintele Faustin Archange Touadera, care a venit special în capitala sudaneză, potrivit unui corespondent AFP.

Preşedintele sudanez Omar al-Bashir, a cărui ţară a găzduit negocierierile, era prezent la ceremonie, dar şi preşedintele Comisiei UA, ciadianul Moussa Faki Mahamat.

După ce au parafat textul, intitulat ”Acordul de la Khartoum”, reprezentanţii celor 14 grupări armate, majoritatea provenind din fosta rebeliune musulmană Seleka sau din cadrul miliţiilor ”antibalaka” (antimacete, care afirmă să-i apără pe creştini) au dat mâna cu Touadera şi Bechir în faţa mai multor ambasadori şi diplomaţi străini.

”Acordul de la Khartoum deschide calea păcii în ţara noastră, a venit timpul, acum, să deschidem o nouă pagină pentru Republica Centrafricană”, a declarat preşedintele Touadera, care le-a transmis reprezentanţilor grupărilor ”să ne întparcem împreună la Bangui pentru a ne construi ţara împreună”.

Vorbind în numele grupărilor armate, Herbert Gontran Djono Ahaba, care este totodată ministru al Energiei, a apreciat că ”dificultăţile încep acum, odată cu aplicarea acordului (...) crucial pentru ţară”.

La Bangui, Ambroise Saraga, un locuitor al capitalei centrafricane s-a declarat ”foarte entuzoasmat” de încheierea acestui nou acord de pace la Khartoum. ”Este ceea ce aşteptam, ceea ce cele două părţi nu se aşteptau, să ne aflăm în jurul aceleiaşi mese”.

El şi-a exprimat speranţa că acordul conţine ceea ce mulţi centrafricani au cerut în întâlniri şi forumuri recente, şi anume ”toleranţă zero” faţă de autorii unor crime şi violenţe.

ŞAPTE ACORDURI FĂRĂ URMĂRI

Negocierile de la Khartoum, lansate la 24 ianuarie, i-au reunit pe principalii lideri ai grupărilor armate şi o importantă delegaţie guvernamentală.

În republica centrafricană, o ţară cu 4,5 milioane de locuitori şi aflată în război de la sfârşitul lui 2012, nu mai puţin de şapte acorduri au fost semnate de atunci - fără ca vreunul să conducă la revenirea stabilităţii.

Negocierile de la Khartoum au fost suspendate la un moment dat, din cauza unor dezacorduri, mai ales pe tema amnistiei celor care se fac vinovaţi de crime şi atrocităţi, cerută de către grupările armate.

La presiunea partenerilor săi occidentali, Bangui a refuzat mereu o amnistie a liderilor de război, între care mai mulţi sunt vizaţi de sancţiuni ONU sau citaţi în legătură cu încălcări ale drepturilor omului în raporturi ale unor ONG-uri. Alţii sunt vizaţi de mandate de arestare.

O Curte Penală Specială (CPS) a fost înfiinţată la Bangui cu scopul de a judeca crime comise în ţară începând din 2003, însă activitatea acesteia este limitată.

În afară de amnistie, grupările armate cereau şi ”dizolvarea guvernului şi formarea unui Guvern de ieşire din criză”, al cărui premier săprovină din rândul lor.

Ei reclamă, de asemenea, înfiinţarea unor patrule mixte împreună cu Forţele armate centrafricane (FACA), în vederea securitzării teritoriului care este în mare parte plasat sub controlul lor.

O fostă colonie franceză, clasată între cele mai sărace ţări din lume, Republica Centrafricană este însă bogată în diamante, aur şi uraniu. Grupările armate, care deţin controlul a aproximativ 80% din teritoriu, se înfruntă pentru a prelua controlul acestor bogăţii.

Ele se opun cu regularitate celor 12.000 de militari şi poliţişti din cadrul Misiunii ONU în Republica Centrafricană (MINUSCA), care încearcă fără succes să împiedice violenţele.

Rusia şi-a făcut, de un an, o intrare remarcată în Republica Centrafricană, livrând armament FACA şi asigurând securitatea preşedinelui Touadera.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.