Papa Francisc a recunoscut că preoţi şi episcopi au agresat sexual călugăriţe, răspunzând întrebării unei jurnaliste la bordul avionului cu care se întorcea dintr-o vizită în Emiratele Arabe Unite (EAU), relatează FranceInfo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Au fost preoţi şi episcopi care au făcut asta”, a recunoscut Papa, care nu a mai abordat niciodată în mod direct această problemă, pe care o consideră actuală în continuare în Biserica Catolică.

În opinia Papei, acest lucru poate avea loc ”oriunde”, dar este mai prezent în ”câteva congregaţii noi şi în câteva regiuni”.

”Este mult de când lucrăm la acest dosar. Am suspendat mai mulţi membri ai clerului, care au fost daţi afară din cauza asta”, a declarat Papa Francisc, fără să dea nume sau să spună ţări.

”Nu ştiu dacă procesul (canonic) s-a încheiat, însă am dizolvat, de asemenea, câteva congregaţii religioase feminine care au fost foarte legate de această corupţie”, a adăugat el, notând că Biserica nu se poate refugia în negare.

”Trebuie să facem ceva în plus? Da! Vrem? Da!”, a insistat Papa.

”SCLAVIE SEXUALĂ”

Jorge Bergoglio i-a adus un omagiu predecesorului său, Benedicat al XVI-lea, care a ”avut curajul să dizolve o congregaţie feminină” în care ”s-a instalat această sclavie a femeilor, o sclavie care a mers până la sclavia sexuală a unor femei faţă de preoţi şi fondator”, a spus el.

Papa se referea la Congregaţia franceză a Surorilor Contemplative ale Sf. Ioan, a precizat după conferinţa de presă un purtător de cuvânt al Papei.

El s-a referit, de asemenea, la altă congregaţie, care s-ar face vinovată de ”corupţie sexuală şi economică”, cu privire la care Papa Benedict al XVI-lea a ţinut să ancheteze. ”A fost un om puternic. El a fost consecvent”, a subliniat Francisc.

Problema agresiunilor sexuale ale unor călugăriţe începe să apară în presă.

În India, mai ales, o călugăriţă a acuzat un episcop catolic de faptul că a violat-o în mai multe rânduri.

Un reprezentant de rang înalt al Congregaţiei pentru doctrina credinţei, acuzat de o fostă călugăriţă germană că a fost prea insistent într-un confesional, şi-a anunţat săptămâna trecută demisia, la patru ani după un proces canonic în urma căruia a primit un simplu avertisment.

”Maltratarea femeilor este o problemă”, a comentat mai în general Papa marţi, în faţa presei. El a evocat ”statul lor de clasă secundă” care poate merge până la ”feminicid” în anumite ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.