Peste 30 de palestinieni au fost răniţi în tiruri ale unor militari israelieni vineri, în noi confruntări de-a lungul barierei de securitate israeliene cu Făşia Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii din această enclavă palestiniană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al ministerului, Ashraf al-Qodra, a anunţat într-un comunicat că 32 de palestinieni au fost răniţi în confruntări cu forţe israeliene, dar că niciunul dintre ei nu se află în pericol de moarte.

Armata israeliană a anunţat, la rândul său, că aproximativ ”10.000 de răzvrătiţi şi manifestanţi” s-au adunat în diverse locuri de-a lungul barierei care desprate Israelul şi Fâşia Gaza.

”Răzvrătiţii au lansat pneuri şi au aruncat cu pietre către trupele (israeliene)”, a declarat o purtătoare de cuvânt militară, adăugând că mai multe dispozitive explozive au fost lansate către militari.

Fâşia Gaza - o enclavă situată între Israel, Egipt şi Marea Mediterană, afectată de mai multe războaie, sărăcie şi blocadele israeliană şi egipteană - este, din martie 2018, teatrul unor proteste săptămânale, însoţite în general de violenţe, de-a lungul frontierei puternic militarizate şi păzite de către armata israeliană.

Cel puţin 246 de palestinieni au fost ucişi în tiruri israeline, de atunci, marea majoritate de-a lungul barierei, dar şi în numeroase atacuri aeriene israeliene ca represalii faţă de acte ostile, potrivit israelienilor, provenind din enclavă. Doi militari israelieni au fost ucişi tot din martie.

Israelul acuză mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, de o ”instrumentalizare” a protestelor şi dă asigurpri că nu face decât să-şi apere frontiera.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.