Uniunea Europeană (UE) urmează să înfiinţeze un grup de contact internaţional, cu scopul de a ajuta la organizatrea unor noi alegeri prezidenţiale în Venezuela, a anunţat joi şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia de a-l recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar este o ”prerogativă a statelor”, iar mai multe state membre UE o vor face, a mai declarat ea pentru AFP la finalul unei reuniuni informale a miniştrilor Externe din cadrul statelor Uniunii la Bucureşti.

Mai multe state membre UE - între care Franţa, Germania, Regatul Unit şi Spania - au dat sâmbătă un ultimatum de opt zile preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, să anunţe, până duminică, organizarea unui nou scrutin prezidenţial şi şi-au anunţat intenţia de a-l recunoaşte pe Juan Guaido, în cazul unui refuz.

”Am discutat despre viitoarele etape pe care statele membre ar putea să le întreprindă, în zilele următoare, şi ne vom coordona pe cât posibil poziţiile”, a precizat Mogherini.

”Obiectivul Grupului de contact internaţional este clar - este vorba despre a permite Venezuelei să se exprime liber şi democratic prin noi alegeri. Nu este vorba despre o mediere”, a subliniat Mogherini.

”Grupul de contact, a cărui primă reuniune este prevăzută săptămâna viitoare, într-o ţară în America Latină, îşi dă 90 de zile să ajungă la un rezultat pozitiv”, a precizat ea.

”Cele 90 de zile sunt o limită de lucru. Dacă noi constatatăm că este imposibil să lansăm o dinamică, grupul de contact ar putea să-şi încheie activitatea înainte. Însă, dacă după 90 de zile, se constată elemente pozitive, grupul ar putea să decidă să-şi continue” activitatea, a mai precizat ea.

”Nu este vorba despre a câştiga timp, ci despre a însoţi ţara către alegeri”, a subliniat şefa diplomaţiei europene.

Uniunea Europeană îşi rezervă posibilitatea de a impune ”noi sancţiuni ţintite unor personalităţi venezuelene care se opun procesului”, a avertiuzat Mogherini.

Ţările care şi-au anunţat particparea la grupul de contact internaţional sunt Franţa, Germania, Italia, Spania, Portugalia, Suedia, Olanda şi Regatul Unit din cadrul UE, şi Ecuadorul, Costa Rica, Uruguay şi Bolivia din America Latină, a anunţat Mogherini.

Pe de altă parte, UE va conduce grupul de contact internaţional, potrivit Reuters.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.