Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, joi după-amiază, că rezultatele analizelor de laborator făcute de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) arată că nivelul clorului în apa din reţeaua publică a Capitalei este în limitele admise, dar a precizat că, până la finalizarea analizei microbiologice şi a celei pentru metale, recomandă "prudenţă". "Recomandăm categoric prudenţă, dar este la latitudinea fiecărui cetăţean", a spus Pintea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sorina Pintea a spus, joi după-amiază, într-o conferinţă de presă, că DSP are un protocol conform căruia comunicarea publică se face de comun acord cu furnizorul de apă, astfel că a trimis o adresă Apa Nova, însă aceasta nu a dorit să dea un comunicat miercuri.

"Ministerul Sănătăţii nu are protocoale de acest fel şi prin urmare şi-a asumat comunicatul prin care informam populaţia asupra rezultatului analizelor de labrator privind nivelul clorului în apă", a precizat Pintea.

Pintea a spus că joi s-au recoltat 14 probe în sectoarele 4, 5, 6, iar nivelul clorului în apă este in limitele admise, subliniind că recoltarea probelor de apă a fost făcută de personal specializat de la DSP.

"Prin urmare, până la finalizarea analizei microbiologice, recomandăm prudenţă şi doresc să precizez încă o dată că aceste măsuri s-au luat în urma sesizărilor cetăţenilor din sectoarele 5 şi 6, în urma sesizărilor unor cetăţeni care au avut reacţii alergice, care au avut crize de astm. Comunicarea s-a făcut pt că noi supraveghem sănătatea publică. Nu dorim să intrăm în polemică cu nimeni" , a mai spus Pintea.

Ea a menţionat că recomandările făcute deja se menţin.

"Până când vom avea rezultatele probelor microbiologice, având în vedere acest gust, şi proba de metale, având în vedere sesizările privind gustul de metal, recomandăm categoric prudenţă, dar este la latitudinea fiecărui cetăţean. (...) Există recomandări în comunicatul Ministerului Sănătăţii (...). Recomandările se menţin şi sunt făcute de specialişti", a spus Pintea.

Ministerul Sănătăţii preciza, miercuri seară, că distribuitorul de apă potabilă pentru Bucureşti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condiţiile în care marţi s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeş, în urma topirii masive de zăpadă. Ministerul menţiona că "rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual şi clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislaţia în vigoare“ şi recomanda bucureştenilor ca, până la rezultatele definitive, apa din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. În replică, reprezentanţii Apa Nova afirmau că Administraţia Naţională Apele Române, care asigură la nivel naţional administrarea apelor de suprafaţă şi care furnizează apa brută pentru tratarea în scopul potabilizarii pentru Apa Nova, "nu a făcut nicio informare cu privire la poluarea cu amoniu pe râul Argeş". "Apa Nova a informat cu o zi înainte, proactiv, administraţia Apele Române în legătură cu această situaţie", susţineau aceştia.

De altfel, compania Apa Nova a anunţat, şi joi dimineaţă, că rezultatele analizelor din ultimele ore reconfirmă şi atestă calitatea şi potabilitatea apei în Bucureşti, iar concentraţia de clor rezidual este în limitele admise.

"În spiritul valorii de bază care guvernează compania noastră şi  anume responsabilitate faţă de client, Apa Nova Bucureşti a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul şi frecvenţa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 şi 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirma şi atestă calitatea şi  potabilitatea apei produsă şi distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul Bucureşti. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluţiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiţii de siguranţă a furnizării serviciului de apă potabilă", a anunţat compania.

Tot joi, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că a cerut Corpului de control să facă verificări după incidentul legat de potabilitatea apei din Bucureşti. "Vreau mai multe informaţii despre poluator, cum s-a deversat acea cantitate de amoniu, cum s-a ajuns ca Apa Nova să fie nevoită să cureţe apa cu clor", a spus Firea. La rândul său, directorul adjunct al Apa Nova Mihai Savin a spus că nu ştie pe ce s-a bazat MS când a recomandat să nu fie folosită apa din reţeaua publică. "Apa din Bucureşti este bună de folosit şi nu există niciun pericol pentru sănătate. (...) Ştim cum se tratează apa brută pentru a o face apă potabilă", a susţinut el.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, joi dimineaţă, că analizele efectuate în laboratoarele DSP pe probe prelevate din apa furnizată în sectoarele 5 şi 6 au fost făcute după ce mulţi bucureşteni au reclamat calitatea apei şi au arătat că nivelul de clor este depăşit, fiind încă în lucru testele pentru metale grele şi alte microorganisme. Pintea a spus că reprezentanţii Apa Nova au cerut recoltarea de probe împreună cu DSP şi analizarea acestor în laboratoriul propriu, ceea ce "nu este conform uzanţelor".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.