Opozantul Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte al Venezuelei, îşi prezintă joi planul în vederea scoaterii ţării sale petroliere din naufragiul economic şi social şi de a se afirma în faţa lui Nicolas Maduro, supus presiunilor Statelor Unite şi Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom acţiona pentru a stabiliza economia, a răspunde imediat urgenţei umanitare, a restabiliza serviciile publice şi a depăşi sărăcia”, a lansat pe Twitter deputatul social-democrat, în vârstă de 35 de ani, şeful Parlamentului.

”Noi ştim cum să ajungem acolo”, a adăugat el, în urma unor manifestaţii, la care au luat parte miercuri mii de susţinători de-ai săi, cu scopul de a convinge armata să li se alăture.

Mii de opozanţi venezueleni, conduşi de Guaido au manifestat miercuri pentru a convinge armata să-i întoarcă spatele lui Maduro, care încearcă să strângă rândurile.

”Nu trageţi într-un popor care se bate pentru familia sa”, le-a strigat Guaido militarilor în timpul adunării, la Caracas.

Purtând o bluză medicală care i-a fost oferită, Guaido a defilat alături de pacienţi şi infirmieri. ”Am regăsit o majoritate puternică ce poate să schimbe ţara”, s-a felicitat el.

”Guaido a venit şi speranţa s-a întors”, scandau susţinătorii săi, bătând în caserole şi suflând în goarne.

Hotărât să ocupe la rândul său teren, preşedintele Maduro a convocat presa, fără să facă alte precizări.

Ţara petrolieră, odinioară cea mai bogată din America Latină, a clacat economic, iar locuitorii ei suferă de grave penurii de alimente şi medicamente, dar şi de o inflaţie galopantă (10.000.000% în 2019 potrtivit FMI), ceea ce condus la prăbuşirea popularităţii liderului socialist.

”Condiţiile îi sunt favorabile lui Guaido, cu o susţinere internaţională decisivă condusă de Statele Unite”, pe care Nicolas Maduro le acuză că orchestrează o lovitură de stat, declarăpentru AFP analistul Carlos Romero.

”Iar agravarea crizei economice joacă, de asemenea, un rol”, apreciază el.

Necunoscut marelui public în urmă cu o lună, Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar săptămâna trecută, invocând o vacanţă a puterii, întrucânt opoziţia consideră că al doilea mandat al şefului statului, pe care Maduro l-a început la 10 ianuarie, este ilegitim, întrucât provine din alegeri frauduloase.

”MARIONETA «GRINGOS»”

Juan Guaido a fost primit joi o nouă încurajare, prin recunoaşterea sa ca preşedinte interimar de către Parlamentul European (PE), în timp ce miniştrii de Externe ai UE participă la o reuniune informală pe această remă la Bucureşti.

”Maduro îi oprimă pe venezuelenei. UE trebuie să fie alături de poporul venezuelean”, a scris pe Twitter preşedintele Antonio Tajani.

Şase state membre UE - Spania, Franţa, Germania, regatul Unit, Olanda şi Portugalia - i-au dat preşedintelui Maduro ultimatum până duminică să convoace alegeri, ameninţând că altfel îl vor recunoaşte pe adversarul său.

Însă, până în prezent, el pare să respingă pur şi simplu aceste ameninţări.

Reuniunea de la Bucureşti va servi la ”veritifcarea urmărilor de dat unui non-răspuns al preşedintelui Maduro”, a anunţat şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian.

În paralel, presiunea Statelor Unite este tot mai puternică pe zi ce trece, prin sancţiuni financiare menită să asfixize Guvernul şi prin ameninţări repetate.

”Lupta pentru libertate a început”, a scris pe Twitter Donald Trump, după o zi de manifestaţii, miercuri, după ce l-a sunat miercuri dimineaţa pe Guaido, pentru a-l încuraja. Cei doi s-au pus ”de acord să rîmână în contact regulat, pentru a susţine întoarcerea la stabilitate a Venezuelei”

Maduro şi-a înteţit, la rândul său acuzaţiile. El a declarat, la un miting, în faţa unor tineri venezueleni, ”voi vreţi să guverneze o marionetă a «gringos» în Venezuela?”.

JURNALIŞTI ARESTAŢI

El a îndemnat la unitate armata - pilonul care-l menţine la putere din 2013 -, repetând leitmotivul ”loiali mereu, trădători niciodată!”.

Maduro se opune astfel Statelor Unite şi lui Juan Guaido, care-şi multiplică îndemnurile la rebeliune a armatei, iar preşedintele parlamentului venezuelean le promite militarilor o amnistie.

Opozantul cere un Guvern de tranziţie,iar apoi alegeri libere, susţinut în acest sens de Statele Unite şi o mare parte a Americii Latine şi Europei.

Însă preşedintele Maduro refuză, insistând că mandatul său se încheie în 2025.

Riscul unor tulburări civile este ridicat în această ţară petrolieră cu 32 de miliaone de locuitori, una dintre cele mai violente din lume.

Papa Francisc a declarat că se teme de o ”baie de sânge”.

Mai ales în contextul în care sâmbătă, cele două tabere au prevăzut să manifesteze - ceea ce riscă să conducă la confruntări.

”Ne vom încălzi în apărarea patriei, pentru a ne pregăti de noi bătălii şi noi victorii”, a clamat numărul doi chavist Diosdado Cabello.

De la începutul mobilizării, la 21 ianuarie, aproximativ 40 de persoane au fost ucise, iar alte peste 850 au fost arestate, potrivit ONU.

În această atmosferă tensionată, doi jurnalişti francezi au fost arestaţi marţi, şi un fotograf columbian, iar doi jurnalişti chilieni au fost expulzaţi miercuri seara, după 14 ore de detenţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.