Dosarul în care procurorul general Augustin Lazăr solicită suspendarea procedurii de revocare din funcţie va fi judecat de Curtea de Apel Alba Iulia, în urma unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat astfel conflictul de competenţă între Curtea de Apel Alba Iulia, instanţa sesizată iniţial de Augustin Lazăr, şi Curtea de Apel Bucureşti, unde procesul fusese mutat după ce Ministerul Justiţiei a invocat o excepţie de necompetenţă.

"Stabileşte competenţa de soluţionare a cauzei privind pe reclamantul Lazăr Augustin şi pe pârâtul Ministerul Justiţiei în favoarea Curţii de Apel Alba Iulia - Secţia contencios administrativ fiscal. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 30 ianuarie 2019", se arată în decizia ICCJ.

Procurorul general Augustin Lazăr a depus la instanţă - Curtea de Apel Alba Iulia o cerere de suspendare a procedurii de revocare iniţiate de ministrul Justiţiei. De asemenea, procurorul general a depus şi la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă prin care cere oprirea procedurii de revocare. 

Primul termen în acest dosar fusese stabilit în 20 noiembrie, la o zi după ce Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei Tudorel Toader de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

Demersul lui Lazăr a fost criticat de Toader chiar în şedinţa CSM. "Eu, personal, mi-am exprimat rezerve, le voi exprima şi aici. Judecătorul va decide. Competenţa, cum de s-a dus la Alba Iulia, că procurorul general nu a sesizat pe persoană fizică, o fi având domiciliul acolo sau nu a sesizat ca procuror, Raportul eu nu l-am făcut împotriva procurorului general, că altfel nu eram interesat. Împotriva procurorului general competenţa e de ordine publică vom vedea dacă instanţa îşi menţine sau nu această competenă de jurisdicţie în contencios administrativ”, afirma Tudorel Toader.

Referindu-se la criticile pe care i le-a adus ministrul Justiţiei cu privire la faptul că a depus o contestaţie în instanţă la Alba Iulia şi nu la Bucureşti, Augustin Lazăr a spus: "Nu mă îndoiesc că domnul ministru a consultat legea şi a văzut că la domiciliul persoanei se depune”.

La primul termen, dezbaterile au fost amânate pentru că exista o cerere de intervenţie din partea unei asociaţii de procurori, în favoarea reclamantului. Pentru ca părţile din proces să se pregătească pentru discutarea acestei cereri, Curtea de Apel Alba Iulia a fost de acord cu amânarea procesului.
 
Astfel, fusese stabilit următorul termen pentru 27 noiembrie, când Curtea de Apel Alba Iulia a admis excepţia de necompetenţa teritorială şi dosarul a fost transmis către Curtea de Apel Bucureşti.
 
"Curtea de Apel Alba Iulia a admis astăzi excepţia de necompetenţă teritorială invocată de cei doi pârâţi, ministrul Justiţiei şi Ministerul Justiţie, şi a dispus trimiterea pe cale administrativă a dosarului la instanţa competentă, Curtea de Apel Bucureşti. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este cu cale de atac, astfel încât dosarul va fi trimis cât mai repede posibil la instanţa competentă, Curtea de Apel Bucureşti", declara atunci Cosmin Munteanu, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.
 
La rândul său, avocatul Ovidiu Podaru afirma că această declinare a competenţei implică două variante. "S-a declinat competenţa la Curtea de Apel Bucureşti, ceea ce înseamnă două variante: 1. că va rămâne acolo şi se va soluţiona la Curtea de Apel Bucureşti, 2. a doua variantă posibilă, tot aşa cum Curtea de Apel Alba a considerat că-i competentă Curtea de Apel Bucureşti, s-ar putea ca şi Curtea de Apel Bucureşti să considere că-i competentă Curta de Apel Alba. În situaţia asta, la primul termen de judecată constatându-se conflictul negativ de competenţă, o să fie sesizată Înalta Curte - Secţia de contencios administrativ pentru a tranşa exact această problemă: care este instanţa competentă să soluţioneze acest litigiu", spunea Podaru.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.