Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a acuzat miercuri militari dezertori, deveniţi ”mercenari”, de conspiraţie din Columbia, cu scopul de a crea disensiuni în armata venezueleană, pilonul regimului său contestat de către opozantul Juan Guaido, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un grup de militari dezertori, care au devenit mercenari în serviciul oligarhiei columbiene, conspiră din Columbia pentru a crea disensiuni în forţele armate (...). Iar acolo unde apare un trădător, justiţie!”, a lansat Nicolas Maduro înainte să pornească într-un marş, împreună cu 2.500 de militari.

OPOZIŢIA, ÎN STRADĂ

Opoziţia venezueleană iese din nou în stradă, miercuri, pentru a cere plecarea preşedintelui Nicolas Maduro, care încearcă să scadă presiunea, declarându-se pregătit de alegeri legislative anticipate, însă fără să-şi pună mandatul prezidenţial în joc.

”Ar fi foarte bine să se organizeze alegeri legislative mai devreme, asta ar constitui o foarte bună formă de discuţie politică, o bună soluţie prin votul popular”, a declarat preşedintele socialist pentru agenţia publică rusă RIA Novosti, în urma ultimatumului europenilor de a convoca alegeri.

Maduro se declară totodată pregătit ”să se aşeze la masa negocierilor cu opoziţia, pentru a vorbi pentru binele Venezuelei”.

Însă el a subliniat că ultimele alegeri prezidenţiale au avut loc ”acum zece luni” şi că ”imperialiştii” care vor altele ””nu au decât să aştepte 2025”, adică finalul mandatului său.

Opoziţia venezueleană manifestează pentru a convinge armata - pilonul actualei puteri - să-l abandoneze pe Nicolas Maduro şi să-l recunoască în locul acestuia pe opozantul Juan Guaido, care se bucură de o susţinere internaţională tot mai mare.

Preşedintele Parlamentului, un deputat în vârstă de 35 de ani, îndeamnă populaţia să iasă în stradă între orele locale 12.00-14.00 (18.00-20.00, ora României), pentru a paraliza ţara, să bată în caserole sau să agite pancarte.

Într-un interviu acordat ediţiei de miercuri a cotidianului german Bild, opozantul care s-a autoproclamat preşdinte interimar, reclamă ”sancţiuni suplimentare” din partea Uniunii Europene (UE) contra regimului aflat la putere.

”Noi suntem într-o dictatură şi trebuie să se exercite presiune” şi ”avem nevoie de mai multe sancţiuni din partea UE, cum au decis Statele Unite”, a adăugat el.

UE a anunţat sâmbătă că ”va lua măsuri” în cazul în care nu se convoacă alegeri ”în următoarele zile”, inclusiv cu privire la ”recunoaşterea leadershipului” ţării.

Şase ţări europene - Spania, Franţa, Germania, Regatu Unit, Olanda şi Portugalia - i-au dat ultimatum până duminică lui Maduro să convoace alegeri, altfel ameninţând că-l vor recunoaşte pe adversarul său, aşa cum a făcut deja Washingtonul.

TULBURĂRI CIVILE

Riscul unor tulburări civile este mare în această ţară cu 32 de milioane de locuitori, una dintre cele mai violente din lume, în plin naufragiu economic şi sfârşiată de criza politică.

Nouă zile de mobilzări s-au soldat cu aproximativ 40 de morţi şi peste 850 de răniţi, potrivit ONU.

Guaido anunţă, în interviul acordat Bild, că aproximativ ”700 de persoane (au fost) arestate în cursul manifestaţiilor numai în ultimele câteva săptămâni”, dar şi aproximativ ”300 de deţinuţi politici în închisori”.

Noi manifestaţii sunt prevăzute, de asemenea, sâmbătă, în întreaga ţară.

Presiunea diplomatică a Statelor Unite este mai insistentă pe zi ce trece. Ele au fost primele care l-au acceptat pe Guaido ca preşedinte şi au impus noi sancţiuni întreprinderii petroliere PDVSA, care este sursa a 96% din veniturile Venezuelei.

Washingtonul a avertizat în mai multe rânduri că ”toate opţiunile sunt pe masă” cu privire la Venezuela, însă Grupul de la Lima, din care fac parte aproximativ zece ţări de pe continentul american şi care-l susţine pe Guaido, a respins marţi orice recurgere la o intervenţie militară.

Statele Unite se declară totodată pregătite să livreze alimente şi medicamente în valoare de 20 de milioane de dolari, în contextul acestor penurii în ţară.

Nicolas Maduro acuză Statele Unite că orchestează o lovitură de stat, dar s-a declarat miercuri ”pregătit să discute cu Donald Trump personal, în public, în Statele Unite, în Venezuela sau unde va vrea el”. El a recunoscut, însă, că un asemenea dialog ar fi ”complicat în prezent”.

DIFICULTĂŢI DE APROVIZIONARE

”Strategia Statelor Unite este de a provoca prăbuşirea sistemului economic al Venezuelei, cu scopul de a forţa plecarea” preşedinelui Nicolas Maduro, explică economistul Luis Vicente Leon.

”Dar dacă eşuează, ca în Cuba, în Siria sau Iran, poporul va fi cel mai afectat”.

Venezuelenii se tem de dificultăţi de aprovizioanre cu carburant, o problemă în această ţară cu cele mai importante rezerve de petrol din lume, a cărei producţie a scăzut.

Jocul diplomatic în centrul căruia se află Caracasul implică şi Beijingul şi Moscova, aliaţii şi creditorii săi, care au denunţat dur sancţiunile americane.

Maduro îşi păstrează, de asemenea, aliaţi tradiţionali ca Turcia, Corea de Nord sau Cuba.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.