Regele Spaniei Felipe al VI-lea a sosit miercuri în Irak - în prima vizită a unui monarh spaniol în ultimele patru decenii -, în cadrul căreia s-a întâlnit cu forţe speciale desfăşurate de ţara sa, a declarat o sursă diplomatică pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Felipe al VI-lea s-a întâlnit după aceea cu preşedintele irakian Barham Saleh, a cărui ţară s-a proclamat la sfârşitul lui 2017 învingătoare a grupării Statul Islamic (SI) şi în care trupe iraiene şi ale coaliţiei internaţionale continuă să efectueze atacuri aeriene contra jihadişilor.

Spania, care s-a angajat alături de Statele Unite, în 2003, în invazia care l-a răsturnat de la putere pe dictatorul Saddam Hussein, dispune de un contingent în cadrul coaliţiei anti-SI.

După ce au susţinut trupele irakiene, care au reuşit să disloce SI din toate centrele urbane din ţară, instructori militari străini se află în continuare în Irak, inclusiv câteva sute de spanioli.

Această vizită are loc în contextul în care numeroşi lideri au vizitat Irakul de la începutul lunii.

După vizita la trupele americane a preşedintelui Donald Trump - care nu s-a întâlnit cu vreun oficial irakian -, regele Abdallah al II-lea al Iordaniei s-a dus la bagdad într-o primă vizită în ultimul deceniu.

Înaintea sa, şefii diplomaţiilor celor doi mari aliaţi ai Irakului - Iranul şi Statele Unite, la rândul lor inamici - au fost primiţi de lideri irakieni. Omologii lor însărcinaţi cu Energia au venit, de asemenea, în Irak - al doilea producător în cadrul OPEP.

În cadrul tuturor întâlnirilor, problema SI a fost evocată, în contextul în care anunţul retragerii celor aproximativ 2.000 de militari americani staţionaţi în Siria al lui Trump a provocat o surpriză generală.

Majoritatea trupelor ţărilor din cadrul coaliţiei internaţionale, cu Statele Unite în frunte, se află de-acum în Irak, de unde intervin uneori pe teritoriul sirian, pe la lunga frontieră deşertică dintre Irak şi Siria, devastată de război.

Blocul pro-Iran din cadrul autorităţilor irakiene exercită presiuni în vederea unui calendar al retragerii trupelor străine, mai ales americane.

Un proiect în acest sens a fost trimis în Parlament şi ar putea fi examinat în martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.