Facebook a derulat în ultimii trei ani un program prin care adolescenţi voluntari erau plătiţi pentru a instala o aplicaţie care monitoriza tot ce fac pe telefon.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Descoperirea făcută de TechCrunch şi confirmată de Facebook relevă faptul că firma americană a plătit adolescenţi cu până la 20 de dolari pentru a instala o aplicaţie numită Facebook Research pe iOS şi Android.

Facebook Research este o aplicaţie care monitorizează activitatea utilizatorului pe telefon, inclusiv cea din browser-ul web, după care o trimite către serverele companiei.

Datele colectate au ajutat Facebook nu doar să-şi cunoască mai bine utilizatorii, ci şi concurenţa. Gigantul americană a putut astfel să identifice cei mai periculoşi competitori şi eventual să-i achiziţioneze.

Cel puţin o parte a acestor date erau colectate prin ceea ce Facebook numea Onavo Protect, un serviciu VPN pe care l-a achiziţionat în 2013.

Aplicaţia Facebook Research a fost scoasă din App Store în vara anului trecut, după ce Apple a constatat că încalcă regulile companiei privind colectarea datelor personale.

Facebook Research le cerea utilizatorilor să instaleze un certificat care-i dădea acces la nivelul sistemului de operare pentru a citi mesajele, mail-urile, activitatea online etc.

Printre altele, utilizatorilor li se cerea să facă o captură de ecran cu lista de achiziţii de pe Amazon şi să o trimită la Facebook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.