Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi seară, că nu poate anunţa dacă în România există sau nu epidemie de gripă, deşi are datele centralizate de la direcţiile de sănătate publică din ţară, dar sunt trunchiate. Pintea vorbeşte despre ”un soi de inconştienţă”, dând exemplul unui judeţ în care s-au confirmat patru decese provocate de gripă, dar medicii au raportat, în statistici, un singur caz de îmbolnăvire. Ministrul Sănătăţii a anunţat că va lua măsuri pentru cei care se fac că raportează sau nu raportează deloc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În acest moment sunt multe decese provocate de virusul gripal”, a declarat Sorina Pintea, marţi seară, la Digi 24, după confirmarea celui de-al 54-lea deces provocat de grpă.

Ministrul a spus că majoritatea persoanelor erau cunoscute cu boli cornice, dar nu toate. Unele persoane, chiar tinere, s-au tratat acasă şi au ajuns la spital prea târziu.

”Pot vorbi şi despre un soi de inconştienţă. Spuneam ieri că în cursul acestei seri voi încerca să adunăm datele de la direcţiile de sănătate publică şi vom decide, împreună cu specialiştii din Ministerul Sănătăţii, dacă este cazul, conform datelor, să declarăm sau nu epidemie de gripă. Am aceste date, dar nu pot să spun cu specialiştii dacă avem epidemie de gripă sau nu pentru că, vă dau un exemplu, într-un judeţ în care au fost patru decese cauzate de virusul gripal s-a raportat un caz. Sau, la nivelul municipiului Bucureşti, din 49 de spitale au raportat 17 spitale. Eu, în calitate de ministru al Sănătăţii, nu pot să iau o decizie cu date trunchiate”, a mai spus Pintea.

Aceasta a anunţat că va cere explicaţii de la toate spitalele şi din toate judeţele unde statisticile nu sunt corespunzătoare.

”Fiţi convinşi că voi lua măsuri în aceste cazuri pentru că nu mi se pare normal ca în cazuri cum este şi acesta, când suntem în pragul unei epidemii, noi să ne facem că raportăm sau să nu raportăm deloc”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Pintea a afirmat că numărul cazurior de gripă este posibil să fie mult mai mare deât cel raportat oficial.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis, marţi seară, că au fost confirmate şase noi decese provocate de gripă, numărul total al pacienţilor care au murit din cauza virusului gripal de la începutul anului ajungând la 54.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.