Consilierul pe probleme de securitate naţională al lui Donald Trump John Bolton, care nu a avut grijă să-şi ascundă notiţele când a răspuns întrebărilor unor jurnalişti la Casa Albă, ridică întrebări cu privire la o posibilă intervenţie a Statelor Unite în Venezuela, relatează Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În plină criză cu Venzuela, două rânduri scrise de mână şi vizibile luni pe un blocnotes evocă ”5.000 de militari în Columbia”.

”Afghanistan, welcome the talks” (”Afganistanul salută negocierile”), scrie pe primul rând, probabil o trimitere la negocierile de pace începute cu talibanii, iar apoi, pe al doilea rând ”5000 troops to Colombia” (”5.000 de militari în Columbia”).

Contactat de AFP în legătură cu acest înscris, un oficial american a declarat pur şi simplu că nu dispune de informaţii care să acrediteze acest număr, potrivit HP.

Întrebat în conferinţa de presă despre o eventuală intervenţie militară americană în Venezuela, Bolton a reafirmat, aşa acum a făcut Trump săptămâna trecută, că ”toate opţiunile” sunt pe masă.

Washingtonul a sporit presiunea asupra regimului lui Nicoas Maduro, anunţând sancţiuni contra companiei petroliere naţionale venezuelene PDVSA şi îndemnând armata să accepte transferul paşnic al puterii opozantului Juan Guaido.

Desfăşurarea militarilor americani la frontiera venezueleană nu a fost cerută Departamentului Apărării, a dat asigurări un reprezent de rang înalt de la Pentagon pentru The Washington Post (WP), iar Casa Albă a reiterat că ”toate opţiunile sunt pe masă” în privinţa situaţiei din această ţară.

Acest anunţ a fost făcut de Bolton însuşi, care a anunţat impunerea unor sancţiuni companiei PDVSA, acuzată că este ”vehiculul corupţiei” folosit de puterea venezueleană pentru a ”deturna” bani.

”Preşedintele a dat asigurări că toate opţiunile sunt pe masă (...). Îndemnăm azi militarii şi forţele de securitate să accepte o tranzişie a puterii paşnică, democratică şi constituţională”, a declarat el.

Donald Trump a fost primul lider care l-a recunoscut pe Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, care s-a aurtoproclamat preşedinte interimar, înfuriindu-l pe Nicolas Maduro, care a denunţat o ”lovitură de stat”. ”Veţi avea sânge pe mâini, preşedinte Trump”, l-a avertizat succesorul lui Hugo Chavez.

Juan Guaido a anunţat că a discutat la telefon cu Donald Trump ”la fel ca şi cu alţi preşedinţi din regiune şi lume”, între care preşedinţii columbian Ivan Duque, chilian Sebastian Pinera şi argentinian Mauricio Macri, dar şi cu Pedro Sanchez, şeful Guvernului spaniol.

Preşedintele Parlamentului, aflat sub controlul opoziţiei, a promis amnistierea tuturor militarilor care-l vor susţine, sperând să spargă astfel susţinerea lui Maduro de către armată.

Guaido a îndemnat la noi manifestaţii miercuri, ”pentru a cere forţelor armate ca ele să se aşeze alături de popor”, iar sâmbătă ”pentru a răspunde Uniunii Europene şi ultimatumului”.

Grupul de la Lima, din care fac parte Canada şi alte ţări din America Latină urmează să se întrunească de urgenţă, la începutul săptămânii viitoare, la Ottawa, unde va discuta despre ”susţinerea lui Juan Guaido şi poporului venezuelean”.

Subiectul urmează să fie discutat, joi şi vineri, la Bucureşti, la o reuniune informală a miniştrilor de Externe ai statelor membre UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.