Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că există un deficit de personal în inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din ţară şi că soluţia găsită este de a creşte numărul absolvenţilor prin scurtarea perioadei de pregătire, fără a afecta însă calitatea. El a precizat că un subofiţer pompier era pregătit în doi ani, iar acum pregătirea lui durează între opt luni şi un an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raed Arafat a declarat, marţi, la Constanţa, că în Germania pregătirea pompierilor durează şase luni. 

"Am zis acest lucru, că există deficit la nivel naţional. Există acum un plan de înlocuire a personalului şi lucrul pe care l-am făcut ca să creştem numărul absolvenţilor este să scădem perioada de pregătire fără să afectăm calitatea. Noi pregăteam subofiţeri pompieri în doi ani la şcoala Boldeşti, acum pregătirea lui este între opt luni şi un an. Şi pot să subliniez că în Germania este cam şase luni pregătirea în centrele lor de formare. Aşa că suntem în perioada similară cu alte ţări, ne-am adaptat acestei situaţii. Am avut sprijinul şi al doamnei ministru să facem schimbarea şi acum numărul absolvenţilor pe an este aproape dublu sau chiar mai mult şi asta ne permite bineînţeles înlocuirea într-un ritm mai rapid a acestor lipsuri de personal pe care le avem”, a afirmat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

El a precizat că nu doar în sectorul pompierilor este deficit de personal, ci şi în sectorul serviciilor de ambulanţă şi al unităţilor de primiri urgenţe.  

"Nu e numai în Constanţa, ci şi în alte judeţe, sunt câteva judeţe în care este o lipsă serioasă care trebuie înlocuită şi nu numai în sectorul pompierilor, pentru că, dacă vorbim, avem lipsă şi în sectorul serviciilor de ambulanţă, în sectorul unităţilor de primiri urgenţe şi care necesită o abordare sistemică, nu o abordare punctuală şi una sistemică de rezolvare a acestei probleme pe următorii ani", a mai afirmat Arafat.

De asemenea, şeful DSU îşi propune şi o creştere a numărului de scafandri la nivel naţional, astfel încât să existe în permanenţă o echipă gata să intervină, dorindu-şi ca aceştia să devină salvatori şi nu doar recuperatori de persoane decedate.

"Numărul scafandrilor nu este suficient, norocul nostru este că ne mai ajută şi colegii de la Ministerul Apărării. Intenţia noastră este să formăm scafandri pentru toate judeţele care au ape interioare, râuri, lacuri, bineînţeles plus Constanţa. Intenţia este să ajungem să avem de gardă în permanenţă o echipă de scafandri. Deci vreau să încet-încet ca scafandrii să devină salvatori, nu numai recuperatori de persoane decedate şi asta înseamnă o intervenţie rapidă, o intervenţie la timp, asta înseamnă o analiză asupra nevoii, mai ales în perioada sezonului şi o analiză asupra locurilor unde vor fi amplasate echipe care sunt de serviciu de scafandri", a mai afirmat Arafat.  

El a fost prezent, marţi, la şedinţa de bilanţ a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.