Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, vrea ca pompierii din Constanţa şi din Tulcea să fie dotaţi cu nave pentru stingere şi de căutare-salvare, fiind în derulare un proiect care presupune achiziţia unei nave mai mare şi a altor trei sau patru mai mici. Valoarea proiectului este de 45 de milioane de euro, fonduri europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raed Arafat a declarat, marţi, la Constanţa, că a fost finalizat caietul de sarcini pentru acest proiect şi urmează să înceapă licitaţia.

"La Constanţa mai avem un proiect principal în cadrul fondurilor europene. Este proiectul maritim unde urmează să repunem pompierii pe mare, nu cu vasele mici, care sunt pentru zona litoralului, cum sunt acuma, ci cu un vas mare de intervenţie pentru stingere şi pentru căutare-salvare în larg. Caietul de sarcini este finalizat, urmează să înceapă licitaţia şi înseamnă că în următorii doi, trei ani trebuie să pregătim Inspectoratul Judeţean Constanţa să reintre inclusiv pe mare, cum a fost înainte, pentru că asta nu este o premieră. În anii '80, din ce ştiu că am mai avut nave care au fost casate şi după asta pompierii au rămas doar până în zona costieră şi s-au oprit acolo", a afirmat Arafat.

El a menţionat că decizia achiziţiei acestor nave a fost luată în urma unui raport întocmit de experţi francezi.

"Am avut o analiză şi vreau să se înţeleagă că asta nu este o decizie luată pripit sau luată doar că cineva visează că vrea şi un vas pe mare. A fost aici un grup de experţi de la Marina Franceză, care asigură intervenţia de căutare, salvare şi de stingere în zona Marsilia şi care au făcut o analiză şi au făcut un raport", a explicat şeful DSU.

Arafat a precizat că prin aceste achiziţii de nave nu este vorba de înlocuirea altor instituţii, ci de o completare a unui segment care aparţine pompierilor.

"Nu este înlocuirea altor instituţii şi este mai degrabă o completare a unui segment care aparţine pompierilor şi asta mai ales este partea de stingere pe vase. Gândiţi-vă sunt atâtea vase care sunt în larg cu pasageri, cu turişti, un incendiu pe un vas de acest gen necesită intervenţia unor experţi de stingere şi de căutare-salvare, inclusiv în interiorul vasului. Acest lucru urmează, sper să realizăm în următorii doi trei ani", a mai spus Raed Arafat.

El a declarat că proiectul naval, care prevede o navă mare şi trei sau patru mai mici, este în valoare de 45 de milioane de euro.

"Proiectul naval integral are o suma alocată prin fondurile europene de 45 de milioane de euro. Asta include un vas mare şi trei sau patru vase mai mici pentru zona Deltei Dunării şi pentru Dunărea în sine. Vorbim de un vas mare şi patru în sumă de 45 de milioane. Bineînţeles, licitaţia poate să aducă preţuri mai mici, asta nu ştim, dar asta este suma care este alocată, în jurul a 45 de milioane de euro”, a explicat Raed Arafat.

El a fost prezent marţi, la şedinţa de bilanţ a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.