Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, consideră că abuzul în serviciu trebuie redefinit, în contextul în care actuala definiţie datează din 1968, şi se declară încrezător că "legiuitorul va găsi formula cea mai bună" în acest sens. Totodată, în opinia sa, Codul penal român este mult mai coercitiv decât cele ale altor state democratice. "Noi trebuie să continuăm procesul acesta prin care prevenţia să fie pe primul plan, prin care coerciţia, pedeapsa să fie ultima soluţie (...) adică societatea nu trebuie să fie canalizată pe ideea construim penitenciare şi-i băgăm la închisoare", afirmă Toader.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Abuzul, după părerea mea, trebuie redefinit pentru că în Codurile penale din Europa, cu standardele ei moderne, europene, pe care trebuie să le atingem, nu prevede o astfel de formulare a abuzului laxă, în care să putem încadra orice", a spus Tudorel Toader, la Antena 3.

Toader a mai spus că, referitor la abuzul în serviciu, este încrezător "că legiuitorul va găsi formula cea mai bună".

Ministrul Justiţiei a afirmat că actuala definiţie a abuzului în serviciu datează din anul 1968.

Toader a precizat că în ţări europene precum Germania, Franţa sau Polonia abuzul în serviciu este foarte clar definit, "ştii precis în ce constă fapta".

Toader a mai spus şi că actualul Cod penal român este mult mai coercitiv decât cel din alte ţări europene democrate şi că, în opinia sa, pedeapsa trebuie să fie ultima soluţie în ceea ce priveşte infracţiunea, iar accentul trebuie pus pe prevenţie şi reintegrarea socială a infractorilor.

"Dacă facem o comparaţie între reglementările din Codul Penal român şi reglementările din alte coduri penale din state unde democraţia e consolidată observăm deosebiri fundamentale şi în conţinutul normei de incriminare, dar şi în pedeapsă. Noi am trecut în 2014, când a intrat în vigoare noul Cod penal, am trecut de la regimul represiv la un regim preventiv, cu pedepse mai mici, cu prevenţie mai eficientă, dar să ştiţi că pedepsele pe care astăzi le avem în Codul Penal sunt cu mult mai mari decât pedepsele din alte ţări europene sau nu, cu democraţie consolidată. Noi trebuie să continuăm procesul acesta prin care prevenţia să fie pe primul plan, prin care coerciţia, pedeapsa să fie ultima soluţie, în care să punem accentul pe confiscarea bunurilor dobândite care au servit la săvârşirea infracţiunii, prin care să punem accent pe reintegrarea socială a celui care a comis fapte penale, cu serviciu de probaţiune, cu supravegherea cu brăţară electronică, cu munca în folosul comunităţii, cu zilele amendă, adică societatea nu trebuie să fie canalizată pe ideea construim penitenciare şi-i băgăm la închisoare", a afirmat Toader.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.