Chestorul principal de poliţie Cătălin Alexandru Ioniţă, director al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a plagiat întreaga sa teză de doctorat, de la prima până la ultima pagină scrie Press One. News.ro a relatat la începutul lunii decembrie că o parte dintr-un capitol al lucrării de doctorat a lui Cătălin Ioniţă, intitulată "Criminogeneza infracţiunilor cibernetice" şi susţinută în 2012, este identică unui fragment dintr-un articol cu titlul "Probleme juridice privind conţinuturile negative din Internet" apărut în 2003 într-o publicaţie juridică. Ioniţă a declarat, luni, pentru News.ro că susţine în continuare că a făcut totul cu bună credinţă şi că a urmat recomandările făcute de coordonatorul lucrării lui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Şeful Direcţiei Anticorupţie din MAI, acuzat de plagiat, susţine în continuare că a făcut totul cu bună credinţă: Sunt dispus să mă prezint şi să explic în faţa oricărei comisii

Lucrarea lui Ioniţă are 196 de pagini, poartă titlul "Criminogeneza infracţiunilor cibernetice" şi "se dovedeşte a fi plagiată integral, de la primul până la ultimul rând", scrie Press One.

Introducerea nu se numeşte aşa − deşi aceasta este denumirea consacrată pentru textul din deschiderea unei lucrări ştiinţifice; se numeşte Argument, exact ca textul din debutul volumului "Criminalitatea informatică" (de Tudor Amza şi de Cosmin Petronel Amza, apărut în 2003 la editura Lumina Lex din Bucureşti) − text pe care chestorul Ioniţă îl copiază cuvânt cu cuvânt, conform sursei citate.

De asemenea subcapitolul "Criminalitatea cibernetică, formă de manifestare a criminalităţii organizate" este copiat, cu mici modificări, din lucrarea "Criminologie generală. Note de curs" − elaborată cu sprijinul şi contribuţia profesoarei universitare Georgeta Ştefania Ungureanu, conducătoarea de doctorat a lui Ioniţă. De altfel, mai multe fragmente din lucrarea de doctorat a lui Ioniţă sunt preluate de la aceasta.

Zeci de alte pagini din lucrarea lui Ioniţă copiază fragmente din peste nouă lucrări de specialitate.

News.ro relata la începutul lunii decembrie că mai multe pagini din capitolul VII al lucrării de doctorat a lui Cătălin Ioniţă, referitor la "Concluzii şi propuneri de lege ferenda", sunt identice cu cele ale secţiunii "Pornografia infantilă în internet", din articolul "Probleme juridice privind conţinuturile negative din Internet" scris tot de Horaţiu Dan Dumitru, în numărul 3/2003 al publicaţiei "Pandectele romane". Articole ale aceluiaşi autor au fost preluate în mai multe secţiuni ale lucrării, uneori cu tot cu notele de subsol, scrie Press One.

Chestorul Cătălin Ioniţă a declarat atunci pentru News.ro că a făcut totul cu bună credinţă, iar lucrarea a fost citită de mai mulţi profesori şi că, dacă este ceva în neregulă, vrea să îşi asume.
 
"Vreau să ştiţi că am făcut totul cu bună credinţă. Cele mai multe texte sunt scrise de mine, iar restul sunt preluate din materialul bibliografic. Lucrarea a fost coordonată după standardele de atunci şi a fost citită de mai mulţi profesori. Nu exista la momentul acela posibilitatea de verificare a plagiatului. Cred că trebuie analizat şi în contextul respectiv. Dacă este ceva în neregulă, vreau să îmi asum. Sunt un om care, de-a lungul carierei, şi-a asumat orice", a afirmat el.
Coordonatoarea tezei de doctorat, profesor universitar Ştefania Georgeta Ungureanu, a fost condamnată pe fond la închisoare cu suspendare, pentru că a înşelat Academia de Poliţie, precum şi nouă doctoranzi ai acestei instituţii.
 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.