Parlamentul grec a ratificat vineri acordul care prevede schimbarea numelui Macedoniei, punând astfel capăt unei dispute vechi de zeci de ani, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras, cel care a negociat acordul cu omologul său de la Skopje anul trecut, a obţinut aprobarea parlamentului prin susţinerea mai multor parlamentari independenţi şi din opoziţie.

Prin acest acord fosta republică iugoslavă îşi schimbă denumirea oficială în Macedonia de Nord, pentru a nu fi confundată cu regiunea din nordul Greciei cu acelaşi nume.

Acordul a fost aprobat deja de parlamentul de la Skopje.

„Astăzi scriem o nouă pagină de istorie în Balcani. Ura naţionalismului şi a conflictului lasă loc prieteniei, păcii şi cooperării”, a afirmat Tsipras.

Votul parlamentului a fost salutat şi de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a scris pe Twitter: „Au avut imaginaţie, şi-au asumat riscurile şi erau pregătiţi să îşi sacrifice interesele proprii pentru binele majorităţii. Misiunea imposibilă a fost îndeplinită”.

Partidul de opoziţie Noua Democraţie a criticat acordul: „Acest acord nu ar fi trebuit semnat sau adus în parlament pentru ratificare. Este o înfrângere naţională ... este un afront adus adevărului şi istoriei ţării noastre”, a afirmat liderul partidului, Kyriakos Mitsotakis.

Duminică, mii de greci s-au adunat în faţa Parlamentului la Atena pentru a protesta faţă de acord.

Mulţi greci consideră că numele de Macedonia ar trebui folosit doar pentru a face referire la regiunea din nordul Greciei, locul de naştere al lui Alexandru cel Mare. Macedonia este cunoscută oficial în prezent ca fiind Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, din cauza protestelor Atenei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.