Salvamont Romania a transmis că dezaprobă ”practicile incorecte” folosite de către Jandarmeria Montană care îşi atribuie acţiuni de salvare realizate uneori exclusiv de către salvamontişti. Ultima astfel de situaţie s-a înregistrat joi, când s-a acţionat pentru coborârea a zeci de turişti blocaţi în telegondola din Sinaia. Salvamontiştii susţin că jandarmii montani au apărut la poalele muntelui după 40 de minute de la finalizarea acţiunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Salvamont Romania dezaprobă practicile incorecte folosite de către Jandarmeria Montană prin care îşi atribuie şi promovează în presă acţiuni de salvare realizate de către salvamontişti. Ultima situaţie de acest gen a avut loc în ziua de joi 24 ianuarie, când jandarmii montani au emis comunicate către presa scrisă şi audiovizual, atribuindu-şi salvarea a zeci de oameni blocaţi în telegondola din Sinaia sau coborâţi de la cota 2000. Operaţiunea de salvare a fost executată integral doar de către salvamontiştii din Sinaia, împreună cu angajaţii domeniului schiabil Sinaia, care au organizat turiştii în grupuri ce au fost coborâte pe schiuri, pe jos sau cu maşinile de bătut zăpada”, a transmis, joi seară, Salvamont România.

Salvamontiştii susţin că abia la la 40 de minute de la încheierea acţiunii de coborâre a turiştilor au apărut şi primii jandarmi la poalele muntelui, ”moment în care salvamontiştii aveau în derulare un alt caz, cu o persoană cu probleme medicale, caz la care jandarmii doar au privit de la distanţă”.

”Din păcate, astfel de situaţii sunt o practică frecventă a jandarmilor montani, se repeta la nivelul întregii ţări, de ani de zile, de la apariţia jandarmilor pe munte. Deşi salvamontiştii au avut încercări repetate pentru soluţionarea amiabilă a acestui tip de situaţii, în cadrul comisiilor comune constituite la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, din motive necunoscute de noi, Jandarmeria Montană continuă să se laude în presă cu acţiunile de salvare a structurilor Salvamont”, au mai transmis salvamontiştii.

Aceştia reamintesc că, în conformitate cu prevederile legale, salvarea persoanelor din zona montană care au probleme medicale sau cărora le poate fi afectată starea de sănătate, este atribuţia structurilor Salvamont, care pot solicita, prin Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, resurse suplimentare, ambulanţe, elicopter, resurse umane şi altele cu care să finalizeze acţiunea de salvare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.