Fostul avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen, devenit un periculos martor al acuzării care-l vizează pe fostul său client, şi-a amânat audierea prevăzută la începutul lui februarie în Congres, invocând în mod spectaculos ”ameninţări” ale preşedintelui Statelor Unite la adresa familiei sale, relateazăă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din cauza unor ameninţări repetate contra familiei sale din partea preşedintelui Trump şi a (avocatului său Rudy) Giuliani, nu mai târziu decât în acest weekend, şi a continuării cooperării domnului Cohen în anchete în curs, audierea domnului Cohen (...) a fost amânată la o dată ulterioară”, a anunţat miercuri avocatul lui Cohen într-un comunicat transmis AFP.

”Domnul Cohen trebuie, la ora actuală, să acorde prioritate familiei sale şi securităţii” acesteia, a adăugat avocatul Lanny Davis.

Întrebat la scurt după aceea de jurnalişti despre această declaraţie, Trump a respins ideea că ar fi putut să-şi ameninţe fostul om de încredere. Michael Cohen "nu este ameninţat decât de adevăr”, a dat asigurări preşedintele, care a catalogat neîncetat drept minciuni declaraţiile fostului său avocat în ultimele luni.

Nicio nouă dată nu a fost stabilită în vederea acestei audieri, care era prevăzută la 7 februarie în Comisia de control a camerei Reprezentanţilor, unde democraţii au obţinut o majoritate în urma alegerilor legislative din noiembrie.

Davis nu a oferit, de altfel, vreo precizare cu privire la natura ”ameninţărilor” la adresa familiei lui Cohen.

”TACTICI MAFIOTE”

Însă mai mulţi reprezentanţi democraţi au arătat imediat cu degetul mai multe tweet-uri recente ale preşedintelui american, în care Trump sugera să socrul şi soţia lui Michael Cohen ar putea să fi comis delicte condamnabile în justiţie.

”El inventează poveşti pentru a obţine o SUPER-pedeapsă redusă pentru el-însuşi şi să-i permită soţiei şi socrului său (care are bani?) să scape basma curată”, scria pe Twitter la începutul lui decembrie locatarul Casei Albe.

Elijah Cummings, preşedintele democrat al Comisiei care urma să organizeze audierea, dar şi Adam Schiff, preşedintele Comisiei cu privire la Infromaţii, care urmăreşte foarte îndeaproape ancheta rusă cu privire la o presupusă complicitate între echipa de campanie a lui Trump şi Rusia în alegerile prezidenţiale din 2016, au anunţat că ”înţeleg îngrijorările legitime” ale lui Cohen.

Ei au denunţat, într-un comunicat comun, ”orice efort de a intimida martori sau de a -i împiedica să depună mărturie” şi nu ezită să catalogheze ”tactici mafiote clasice”.

”Noi nu vom lăsa tacticile preşedintelui să ne împiedice să ne asumăm responsabilităţile de supervizare pe care ni le-a acordat Constituţia”, au adăugat ei, declarndu-se hotărâţi să-l audieze pe Cohen la o dată viitoare.

MĂRTURII COMPROMIŢĂTOARE

Din 2018, Michael Cohen a dat deja numeroase mărturii compromiţătoare pentru preşedinte.

După ce a pledat vinovat de fraudă fiscală şi bancară şi de încălcarea legilor cu privire la finanţarea campaniei electorale - din cauză că a cumpărat în timpul campaniei din 2016 tăcerea a fouă foste presupuse amante ale miliardarului -, el l-a implicat în mod direct pe Donald Trump afirmând că a plătit două femei la cererea magnatului newyorkez.

El i-a furnizat, de asemenea, elemente prejudiciabile procurorului special Robert Mueller, însărcinat ci ancheta-fluviu cu privire la eventuale legături între echipa de campanie a lui Trump şi Moscova.

El a recunoscut că a minţit, într-o primă audiere în Congres, în 2017 - despre natura şi calendarul contactelor sale cu oficiali ruşi  cu privire la un proiect de construire a unui Trump Tower la Moscova.

Aceste contacte au continuat până mult mai târziu înaintea campaniei prezidenţiale americane decât a declarat anterior Cohen.

Site-ul de ştiri BuzzFeed News a lansat săptămâna trecută o adevărată minibombă, afirmând - citând souă surse din cadrul poliţiei federale FBI anonime - că Donald Trump i-a cerut lui Michael Cohen să mintă în Congres cu privire la acest proeict imobiliar.

Într-o extrem de rară declaraţie publică, biroul procurorului Mueller a catalogat însă drept ”inexacte” aceste informaţii.

Amânarea audierii lui Michael Cohen confirmă, dacă mai era nevoie, cât de explozive au devenit ancheta rusă şi cea cu privire la posibile încercări de obstrucţionare a justiţiei pentru preşedintele american, care se confruntă cu democraţi galvanizaţi de noua lor majoritate în Camera Reprezentanţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.