Juan Guaido, preşedintele Parlamentului Venezuelei, aflat sub controlul opoziţiei, s-a autoproclamat ”preşedinte” interimar al ţării şi a fost recunoscut imediat de către Statele Unite şi aliaţii lor din regiune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă armata venezueleană, o susţinătoare de neclintit a preşedintelui socialist Nicolas Maduro, a respins miercuri autoproclamarea lui Juan Guaido. ”Armata apără Constituţiia noastră şi este garanta suveranităţii naţionale”, a anunţat ministrul Apărării Vladimir Padrino.

În urma anunţului, ciocniri au izbucnit între forţe de ordine şi susţinători ai opoziţiei, la Caracas, potrivit unor jurnalişti AFP.

”Jur să-mi asum în mod oficial competenţele Executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei în viitor (...), al unui Guvern de tranziţie şi să obţin alegeri libere”, a lansat miercuri Juan Guaido în faţa câtorva zeci de mii de susţinători reuniţi la Caracas în semn de protest faţă de Nicolas Maduro.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat imediat, într-un comunicat, că-l recunoaşte în mod oficial pe tânărul opozant, în vârstă de 35 de ani, ca ”preşedinte interimar al Venezuelei”.

Ca răspuns, preşedintele Maduro a anunţat că ţara sa îşi întrerupe relaţiile diplomatice cu ”Guvernul imperialist al Statelor Unite” şi a dat un termen de 72 de ore reprezentanţilor diplomatici nord-americani să părăsească ţara.

Columbia şi Brazilia - aliatele Washingtonului în regiune - au urmat exemplul Casei Albe, dar şi Argentina, Chile şi Paraguay, iar secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OEA) Luis Almagro l-a asigurat pe Juan Guaido de ”recunoaşterea sa în vederea impulsionării întoarcerii la democraţie în această ţară”.

În schimb, Cuba şi-a exprimat ”susţinerea fermă” faţă de preşedintele Maduro, în faţa unei ”tentative de lovitură de stat”. Iar Mexicul preşedintelui de stânga Andrés Manuel Lopez Obrador a anunţat că-şi menţine susţinerea faţă de liderul socialist, recunoscând ”autorităţile alese potrivit Constituţiei venezuelene”.

La Bruxelles, Uniunea Euripeană (UE) a îndemnat miercuri seara să se asculte ”vocea” poporului Venezuelei şi a reclamat alegeri ”libere şi credibile”.

UE speră să lanseze în februarie un grup internaţional de contact care să încerce să găsească o ieşire din criză, potrivit şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini.

OPOZANŢI ŞI SUSŢINĂTORI ÎN STRADĂ

Cu puţin înainte de proclamaţia lui Guaido, Curtea Supremă venezeleană, cea mai înaltă jurisdicţie din ţară, alcătuită din loiali regimului, a anunţat că a dspus o anchetă penală vizând membrii Parlamentului, pe care-i acuză de uzurparea prerogativelor preşedintelui Maduro.

Opozanţi şi susţinători ai preşedintelui Maduro au ieşit în masă în stradă miercuri, în toată ţara, într-o atmosferă foarte tensionată.

Şapte persoane au fost ucise în tulburări înainte de manifestaţii.

Un val de bucurie şi speranţă s-a răspândit în rândul zecilor de mii de opozanţi - dintre care mulţi s-au îmbrăcat în alb -, după ce Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar, potrivit unor jurnalişti AFP.

”Ceea ce s-a petrecut ne aduce speranţă; ceea ce simte acest popor astăzi este speranţă, este o necesitate să mergem înainte”, a declarat pentru AFP José Gregorio Flores, în vârstă de 43 de ani, care a participat la manifestaţia organizată la apelul lui Juan Guaido în vederea reclamării unui ”Guvern de tranziţie”.

La rândul lor, susţinătorii Guvernului - cei mai mulţi îmbrăcaţi în roşu - s-au întâlnit în alte puncte ale capitalei pentru a-şi exprima susţinerea faţă de şeful statului şi a respinge revendicările opoziţiei, pe care le consideră o tentativă de lovitură de stat orchestrată de Washington.

În această dată istorică, care comemorează 61 de ani de la căderea dictaturii lui Marcos Perez Jimenez, la 23 ianuarie 1958, opozanţii şi susţinătorii preşedintelui socialist vor să-şi măsoare forţele.

Preşedintele venezuelean a fost învestit la 10 ianuarie în al doilea mandat, contestat de opoziţie şi nerecunoscut de Statele Unite, Uniuea Europeană (UE) şi numeroase ţări din America Latină.

Yelitze Pariata, în vârstă de 47 de ani, care locuieşte într-o casă ce i-a fost atribuită de Guvern în centrul Caracasului, a venit ”să manifesteze paşnic pentru a-l susţine pe preşedinte şi a arăta lumii că chavismul este unit”.

Magazinele, şcolile şi instituţiile au rămas închise miercuri, în timp ce pe străzi erau vizibile puţine vehicule. Manifestaţiile violente din 2017, soldate cu 125 de morţi, sunt încă proaspete în memorie.

Aceste mobilizări au fost organizate într-o atmosferă explozivă, la două zile după o scurtă insurecţie a unui grup de 27 de militari, care s-au baricadat timp de câteva ore într-o czarmă în nordul Caracasului, lansâd apeluri la insurecţie. Ei au fost arestaţi rapid.

Vicepreşedintele american Mike Pence şi-a afişat marţi solidaritatea faţă de manifestaţia opoziţiei - un îndemn la ”o lovitură de stat fascistă”, a denunţat Nicolas Maduro.

În urma ridicării militarilor, aproximativ 30 de revolte au fost înregistrate în cartiere populare în capitală şi la periferia acesteia. Iar în noaptea de luni spre marţi, tancuri antirevoltă au patrulat în capitală.

Această insurecţie a avut loc în timp ce opoziţia îndeamnă neîncetat armata, considerată principala susţinătoare a lui Maduro, să rupă cu regimul.

Parlamentul a promis o ”amnistie” membrilor armatei care refuză să recunoască noul mandat al şefului statului.

Deputaţii au aprobat marţi această propunere, sfidând Curtea Spremă, afiliată regimului, care a declarat nule toate deciziile acestora.

”Ei nu pot să declare neconstituţională dorinţa de schimbare a unui popor”, a declarat Juan Guaido, care consideră că revolta de luni a tradus nemulţumirea tot mai puternică în cadrul armatei.

Noul mandat al lui Maduro este contestat de opoziţie, care denunţă presiuni asupra alegătirlor în scrutinul de la 20 mai şi subliniază asupra absenteismului puternic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.