Paralizia politică de la Washington l-a constrâns pe Donald Trump să-şi amâne sine die discursul prezidenţial despre starea Uniunii, iar o soluţie nu se întevede în vederea ieşirii ţării din cel mai îndelungat "shutdown" din istoria sa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Voi susţine discursul atunci când se va termina shutdownul. Nu caut altă incintă pentru discursul despre starea Uniunii, pentru că nu există alta care să poată rivaliza cu istoria, tradiţia şi importanţa Camerei Reprezentanţilor”, a scris el pe Twiteer miercuri seara (ora locală).

În opinia sa, acest ”mare discurs” va avea loc ”într-un viitor apropiat”.

Însă conflictul între republicani şi democraţi care privează de buget o parte a administraţiilor federale părea de nesoluţionat.

Senatul american urmează să se pronunţe joi prin vot asupra a două texte concurente care încearcă fiecare în felul său o ieşire din impas, însă nici Donald Trump şi nici opoziţia nu sunt pregăiţi să cedeze.

În centrul acestui conflict care durează de peste o lună se află zidul pe care Donald trump îl vrea la frontiera cu Mexicul. El reclamă, pentru a-l ridica, peste cinci miliarde de dolari. Însă democraţii, care au vântul în pupa în acest proiect, refuză să semneze un compromis bugetar pe această bază.

În lipsa unui acord, bugetele anumitor administraţii sunt blocate de la 22 decembrie. Aproximativ 800.000 de angajaţi federali se află în şomaj forţat sau munceasc neplătiţi în cazul în care posturile lor sunt considerate esenţiale.

Joi, către ora locală 14.30 (21.30, ora României), senatorii se pronunţă prin vot asupra celor două texte concurente.

Propunerea republicană asigură o finanţare a Guvernului până în septembrie şi integrează o anvelopă pentru zid şi  o concesie acordată sâmbătă de Trump - o amânare pentru un milion de imigranţi ameninţaţi în mod direct de expulzare.

Textul democrat nu conţine vreun buget pentru zid. El propune deschiderea administraţiilor până la 8 februarie şi promite relansarea dezbaterii pe tema securităţii la frontiere, odată ridicat "shutdown"-ul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.