O grupare specializată în comiterea de fraude şi falsuri informatice a fost destructurată de poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Galaţi şi de procurorii DIICOT, şapte persoane fiind reţinute. Suspecţii ar fi introdus şi modificat date de pe site-uri de vânzări online, producând pagube unui număr de peste 200 de persoane, cărora nu le-au remis produsele cumpărate. Prejudiciul depăşeşte 470.000 de dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Galaţi, sub coordonarea procurorilor DIICOT, având sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Teleorman şi a poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Galaţi şi Teleorman, au destructurat o grupare infracţională specializată în comiterea de fraude şi falsuri informatice.

Gruparea a fost destructurată în urma a 24 de percheziţii care au avut loc, marţi, în judeţele Galaţi, Teleorman, Ilfov şi în municipiul Bucureşti, la locuinţele unor persoane bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi fals informatic. 

Din cercetări a reieşit că gruparea infracţională s-ar fi format încă din cursul anului 2014 şi, până în prezent, ar fi acţionat în scopul comiterii de infracţiuni informatice, respectiv inducerea în eroare a unor persoane cu ocazia încheierii de tranzacţii online, privind vânzarea-cumpărarea unor bunuri.

Astfel, membrii grupării ar fi introdus şi modificat date informatice pe site-urile de vânzări online, active pe teritoriul Statelor Unite ale Americii (Craiglist, eBay, Facebook Market Place şi Amazon), inducând în eroare cumpărătorii de bună credinţă şi determinându-i să remită preţul pentru bunurile oferite la vânzare, fără a le trimite aceste bunuri.

Potrivit DIICOT, ei au produs astfel pagube unui număr de peste 239 de părţi vătămate (cetăţeni sau locuitori ai Statelor Unite ale Americii) şi au cauzat un prejudiciu care depăşeşte 470.000 de dolari.

Cu ocazia percheziţiilor au fost găsite şi ridicate mai multe sisteme informatice şi medii de stocare a datelor informatice.

Şapte bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 33 de ani, din judeţele Galaţi şi Teleorman, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă. Un alt inculpat a fost pus sub control judiciar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.