Premierul britanic Theresa May a transmia parlamentarilor că amânarea Brexitului „nu va rezolva situaţia”, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Decizia rămâne aceeaşi – acordul, fără acord sau fără Brexit”, a afirmat ea în sesiunea de întrebări a parlamentului.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a acuzat-o că are o „minte închisă” pentru că nu acceptă alte variante, cum ar fi planul laburiştilor care implică o uniune vamală cu UE.

Însă premierul l-a atacat pe Corbyn pentru că nu a dorit să se întâlnească cu ea şi a afirmat că liderul opoziţiei „nu are nici cea mai mică idee” ce înseamnă propria politică.

Mulţi parlamentari se opun altor planuri faţă de acordul actual al Brexitului, inclusiv unei amânări a Brexitului, care ar trebui să aibă loc la ora locală 23:00 (21:00 ora României) pe 29 martie.

Theresa May a afirmat că un Brexit fără acord se poate evita prin aprobarea acordului actual.

Liam Fox, Secretarul Comerţului Internaţional a afirmat că amânarea sau anularea Brexitului ar fi o încălcare a încrederii electoratului, care a votat ieşirea din blocul european într-un referendum în 2016, ceva mai grav decât ieşirea din UE fără acord.

El a afirmat că parlamentarii care cer o amânare doresc de fapt să oprească Brexitul. Fox a precizat că aceşti parlamentari ar trebui să se gândească la „consecinţele politice” ale acestui fapt nu doar la „consecinţele economice pe termen scurt”.

„Nu încape îndoială că ieşirea cu un acord şi minimizarea perturbărilor aduse atât Marii Britanii cât şi Uniunii Europene sunt în interesul nostru”, a afirmat Fox pentru BBC Radio 4.

„Cred cel mai dezastruos deznodământ pentru Parlament ar fi nerespectarea rezultatului referendumului”, a precizat Fox.

Însă Anna Soubry, membră pro-UE a Partidului Conservator, a negat afirmaţiile conform cărora parlamentarii conservatori care susţin evitarea unui Brexit fără acord doresc oprirea Brexitului şi că aceştia de fapt au votat acordul lui May.

CE URMEAZĂ?

Marţea viitoare parlamentarii vor vota privind următorii paşi propuşi de Theresa May, după ce au respins acordul ei marţea trecută. May speră să modifice acordul pentru a linişti îngrijorările privind soluţia de rezervă pentru graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord. Însă mai mulţi parlamentari încearcă să preia controlul asupra procesului Brexitului prin depunerea unor amendamente la planurile lui May.

Negociatorul şef al UE privind Brexitul, Michel Barnier, a declarat că UE nu va accepta un termen limită al soluţiei de urgenţă. Conform acestei soluţii, Marea Britanie ar rămâne pe o perioadă nedeterminată în uniunea vamală pentru a evita o graniţă strictă între Irlanda şi Irlanda de Nord. Ea va fi activată doar dacă UE şi Marea Britanie nu vor ajunge la un acord în această privinţă.

Barnier a precizat că soluţia de urgenţă nu este „problema centrală” şi că acum este dezbătută viitoarea relaţie a Marii Britanii cu UE, după un Brexit cu acord.

„Cooperăm cu guvernul britanic. Lucrurile ar putea începe să se mişte rapid”, a declarat Barnier pentru Luxembourg Times.

„Suntem pregătiţi să fim mai ambiţioşi dacă britanicii decid să îşi modifice liniile roşii, de exemplu prin rămânerea în uniunea vamală sau prin participarea la piaţa unică. Cred că Londra este pregătită pentru acest lucru”, a adăugat el.

Partidul Laburist va susţine ”foarte probabil” un amendament depus de deputata Yvette Cooper cu scopul de împiedica o ieşire fără acord a regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), a anunţat miercuri unul dintre principalii reprezentanţi ai formaţiunii de opoziţie, John McDonnell.

Amendamentul Cooper îi acordă termen până la 26 februarie premierului conservator Theresa May să obţină ratificarea unui acord al Brexitului în camera Comunelor.
După acest termen şi în lipsa unui acord, Parlamentul ar urma să se pronunţe prin vot asupra oportunităţii de a cere UE o amânare a punerii în aplicare a Articolului 50 al Tratatului european, în baza căruia data Brexitului a fost stabilită la 29 martie.

Ideea ar fi să se prelungească calendarul cu nouă luni, iar data divorţului să fie amânată la 31 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.