Partidul Laburist va susţine ”foarte probabil” un amendament depus de deputata Yvette Cooper cu scopul de împiedica o ieşire fără acord a regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), a anunţat miercuri unul dintre principalii reprezentanţi ai formaţiunii de opoziţie, John McDonnell, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amendamentul Cooper îi acordă termen până la 26 februarie premierului conservator Theresa May să obţină ratificarea unui acord al Brexitului în camera Comunelor.

După acest termen şi în lipsa unui acord, Parlamentul ar urma să se pronunţe prin vot asupra oportunităţii de a cere UE o amânare a punerii în aplicare a Articolului 50 al Tratatului european, în baza căruia data Brexitului a fost stabilită la 29 martie.

Ideea ar fi să se prelungească calendarul cu nouă luni, iar data divorţului să fie amânată la 31 decembrie.

"Yvette Cooper a depus un amendament care mie mi se pare judicios”, a declarat la BBC John McDonnell, însărcinat cu Finanţele în Cabinetul din umbră al Partidului Laburist.

Întrebat dacă partidul va susţine amendamentul, el a răspuns că este ”foarte probabil” să o facă.

La Davos, unde participă la Forumul Economic Mondial, ministrul Comerţului Liam Fox a declarat pentru BBC că nu ar paria pe o prelungire a termenului stabilit de declanşarea Brexitului în baza Articolului 50.

În schimb, George Osborne, un fost ministru conservator de Finanţe, care a demisionat în urma referendumului din iunie 2016, după ce a militat în favoarea rămânerii în UE, a apreciat că o amânare a Brexitului îi pare mai degrabă ”opţiunea cea mai probabilă”.

Perspectiva unei ieşiri fără acord, a adăugat el la BBC, tot de la Davos, înseamnă că ”o armă este aţintită spre capul economiei britanice”.

”Ruleta rusească este un joc care nu ar trebui să-l joci vreodată, pentru că există o şansă din şase ca glonţul să-ţi ajungă în cap”, a continuat Osborne, în prezent redactor-şef al cotidianului Evening Standard.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.